Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från tre till elva gratis kanaler

Annons

Vi är mitt uppe i en av de största svenska medieförändringarna i modern tid - övergången från analog till digital marksänd tv. Samtliga analoga marksändningar i landet ska upphöra senast den 1 februari 2008. Och i dag har turen kommit till den stora tv-sändaren i Västerås. De kommuner som omfattas är Västerås, Arboga, Avesta, Enköping, Eskilstuna, Fagersta, Hallstahammar, Heby, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Surahammar.

Det är en övergång som berör väldigt många människor och som nästan alla kommer att påverkas av på ett eller annat sätt. Redan idag ser hundratusentals svenskar på marksänd digital-tv. Det är alltså ingen ny uppfinning som ska införas, utan en beprövad teknik som funnits på plats sedan 1999.

Förändringen blir mest påtaglig för dem som idag tar emot tv genom en vanlig antenn på taket. För de allra flesta blir en enkel digitalbox för cirka 500 kronor den utrustning som behövs. För några hushåll kan det också krävas en ny tv-antenn om den gamla inte räcker till.

Televisionen genomgår nu en omvandling och den digitala tekniken kommer snart att vara en självklarhet. Liksom på många andra områden ersätter modern teknik tidigare tekniska lösningar. Mobiltelefoner är idag en självklarhet för de flesta. Cd-skivorna har ersatt vinylskivor. Platta tv-apparater ersätter de gamla modellerna med bildrör.

Jag är övertygad om att det här teknikskiftet leder till en positiv utveckling med nytt program- och kanalinnehåll, nya tjänster samt nya, bättre och billigare boxar. Det finns entreprenörer inom digital-tv området i Sverige som ligger långt fram i utvecklingen av produkter och tjänster. För dem kommer övergången i Sverige ge ett försprång på andra marknader i Europa.

Övergång till digital-tv är ett naturligt teknikskifte och en utveckling som nu sker på många håll i världen. Dagens tv-sändningar bygger på en 50 år gammal analog teknik. Det innebär nackdelar som inte längre kan accepteras när det finns bättre alternativ. Att sända digitalt innebär ett billigare sätt att sända tv på och ger således mer program för licenspengarna.

Utvecklingen inom tv-området går just nu mycket snabbt. De digitala sändningarna har högre kvalitet, de flesta tittare får alltså bättre bild och ljud. I den nära framtiden öppnar det digitala marknätet också upp för helt nya tjänster som till exempel HDTV - högupplöst tv med knivskarp bild och tv i mobiltelefonerna.

Jämfört med idag skapas det också plats för fler kanaler vilket ger tv-tittarna möjligheter att ta del av ett större kanalutbud. För mig är det här kanske det mest positiva med övergången. Tv-tittarna som tar emot sin signal från sändaren i Västerås kommer gå från tre analoga till elva digitala tv-kanaler! Och då pratar jag om de tv-kanaler som man får tillgång till utan särskilt abonnemang.

De nya kanalerna kommer att starta nu innan sommaren. För mig är det viktigt att ha en bred blandning av kanaler. Det ska finnas något för alla oavsett ålder och intressen: från svenska och internationella nyheter och underhållningsprogram till kulturella influenser och lokala program. Och jag tycker att vi har fått till just den blandningen.

Televisionen är speciell. Den är en självklar del av vardagen för de flesta av oss. Hittills har övergången skett utan större problem och jag väntar mig att allt också kommer fungera bra med tv-sändaren i Västerås. Målet är självklart att alla ska kunna titta på tv som vanligt - även efter övergången. Jag hoppas också att alla tv-tittare upptäcker att det finns många fördelar med digital-tv.

Leif Pagrotsky

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons