Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska tankar vid årsskiftet

Annons

Under dagarna runt ett årsskifte brukar tidningarna, som bekant, vara fulla av återblickar och framtidsanalyser.

Detta gäller även fransk press.

Ett huvudämne är naturligtvis president Chirac, för vilken det gångna året varit fyllt av poli-

tiska motgångar i kombination med ohälsa: nejsidans seger i folkomröstningen om Europa-fördraget den 29 maj, hans sjukhusvistelse till följd av en "stroke" den 2 september och hans stadigt sjunkande siffror i opinionsundersökningarna.

Chiracs strängaste kritiker, Denis Jeambar, politisk kommentator i tidskriften "L'Express", formulerar sig på följande sätt: "Frankrike väntar sig inget mera av sin president än att han går sin väg!"

Skulle så bli fallet, anses det sannolikast, att Chiracs efter-

trädare blir antingen premiärministern Dominique de Villepin eller inrikesministern Nicolas Sarkozy. Dessa två är i grund och botten rivaler, som avskyr varandra, även om de utåt för-söker dölja detta. Flera tidningar håller med stöd av de senaste opinionsundersökningarna de Villepin som trolig segrare i en eventuell tvekamp dem emellan.

Den höga arbetslösheten är liksom i flera andra europeiska länder ett mycket allvarligt problem för den franska statsledningen.

När Dominique de Villepin tillträdde som premiärminister den 31 maj, lovade han oförskräckt att "under sina första 100 dagar" få ned de arbetslösas antal till under 10 procent i stället för de 10,2 procent, som gällde dess förinnan.

Mirakulöst nog lyckades han infria sitt löfte: under sommaren hade 130 000 av de arbetslösa fått någon form av anställning. Några ledarskribenter applåderar detta, samtidigt som man understryker, att "nedgången är bräcklig".

Ett annat område, som flera kommenterar med stor oro, är den "närmast monstruösa" franska statsskulden, som i slutet av det gångna året av det franska finansdepartementet beräknats vara 1 167 miljarder "euros". Förklaringarna härtill varierar starkt och tycks sammanfalla med författarnas politiska hemvist!

Fransmännens inställning till EU har alltid varit ganska ambivalent: å ena sidan har man insett fördelarna med att tillhöra denna organisation, å andra sidan har många befarat och befarar, att Frankrikes skulle förlora sin forna stormakts-

roll, om landet blev beroende av "teknokraterna i Bryssel".

Ledaren i veckotidningen "Le Point" (det sista decembernumret) varnar EU-motståndarna: "För Frankrike gäller det att

hitta den europeiska floden, att lämna de träskmarker, där det franska undantaget kan gå vilse".

Rätt tänkt, om än ganska krystat formulerat!

Hans Ytterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons