Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fred Landfors: Bråttom med rättvisa åt pensionärer

Moderaterna Jessica Polfjärd och Jan Ericson skriver den 11 augusti att jobbskatteavdraget bidrar till sysselsättningen, vilket ju inte är alltför vågat om man tror att skattesänkningar stimulerar den privata konsumtionen.

Annons

Men de undviker min fråga om hur sysselsättningen skulle påverkas om pensionärer och arbetande fick lika stora skattesänkningar.

Det rimliga är att ”jobbskatteavdrag” och ”lika skatt för alla med inkomst” ger ungefär samma effekt på sysselsättningen.

Varför tycker många att jobbskatteavdraget är förkastligt?

Låt oss åskådliggöra med en ung person som Jessica Polfjärd. Hon är inne på sitt sjätte år med jobbskatteavdrag och vid 65, kommer hon att ha tillskansat sig ytterligare 24 års avdrag. Totalt handlar det om runt 650 000 kronor i dagens penningvärde. När hon som pensionär halverar sin inkomst och tvingas betala en extra pensionärskatt kan hon förhoppningsvis trösta sig med sina besparingar.

Dagens pensionär kompenseras något genom grundavdraget men åläggs alltså att ta huvudansvar för finansiering av samhällsfunktioner som skola, försvar, sjukvård och kultur.

Förstår man inte att man skapar ett samhälle med inbyggda konflikter?

Sajten ”pensionssystemet.se” med bilagd rapport ”Det svenska pensionssystemet”, visar tyvärr snarare att man söker försvara straffbeskattning av pensionärer med missledande information. Rapporten delger oss att 15 västländer har introducerat något som liknar jobbskatteavdraget, med lyckat resultat. Denna ovidkommande information i en rapport om det svenska systemet stämmer till eftertanke då det svenska jobbskatteavdraget bara straffar pensionärer (och sjuka) medan alla de 15 västländerna beskattar pensionärer mindre eller lika mycket som de aktiva. (P4 Granskar 2011/11)

Pensionärernas otillräckliga grundavdrag krånglar till skattesystemet och har fel form. Inkomstskatter ska ha samma struktur.

Det är dags för våra politiker att lägga ett kompensationspaket för pensionärer i expressvagnen. 1,7 miljoner pensionärer samt de som närmar sig pensionsåldern kommer knappast att tillåta något annat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons