Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fred Landfors: Jobbskatteavdraget är diskriminerande

Annons

De moderata riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd och Jan Ericson argumenterar om nya jobb och diskuterar Socialdemokraternas budgetförslag. Jag noterar att politikerna inte har kunnat avhålla sig från att lyfta fram jobbskatteavdraget, trots att man vid det här laget borde inse att diskriminering av pensionärer är ohållbar.

Man skriver: ”Jobbskatteavdraget har enligt en färsk utvärdering också haft positiv effekt på sysselsättningen”.

Uppskattat mellan tummen och pekfingret, kommer om något år en pension på lite drygt 30 000 kronor per månad att ha straffbeskattats med närmare 100 000 kronor sedan avdraget infördes. Nu ser politiker tydligen en positiv sysselsättningseffekt av denna straffbeskattning.

Vi är många som tror att skattesänkningar i ett högskattesamhälle stimulerar privat konsumtion och därigenom bidrar till ekonomisk utveckling och ökad sysselsättning.

Problemet med jobbskatteavdraget är att det dels bryter mot likformighetsprincipen, det vill säga att lika inkomst ska beskattas lika, och dels bryter mot principen om optimal beskattning; det vill säga ”bäst” samhällelig nytta av skatteintäkter.

Ingenting talar för att jobbskatteavdraget bidrar mer till vår tillväxt än vad lika beskattning av lön och pension, det vill säga likformighetsprincipen, skulle göra.

Jag förväntar mig att Polfjärd och Ericson informerar oss läsare om vilken utvärdering som avses och om det i denna utvärdering har gjorts en jämförelse mellan utfallet av jobbskatteavdraget och utfallet för en generell skattesänkning på inkomster.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons