Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fred Landfors: Slutreplik om pensioner

Moderaterna Polfjärd och Ericson försvarar den 31 augusti diskriminering av pensionärer med att även de en dag kommer att betala den högre pensionärsskatten.

Annons

Med detta vilseleder man folk och hoppas kanske avstyra en diskussion om själva grundproblemet med jobbskatteavdraget; den helt omotiverade, historiskt omfattande förmögenhetsomfördelningen mellan äldre och yngre, som aktiveras genom avdraget.

Mest kostar det pensionärer som föddes på tidigt 1940-tal och därför aldrig fick något jobbskatteavdrag. Trots detta anses han/hon må väl av att, under sina 17–18 sista år, betala 13–22 procent mer än de aktiva till samhällets finansiering.

I ljuset av att ingen nationalekonom i dag lär kunna visa att lika skattesänkning för pensionärer och aktiva inte ger fler jobb än vad jobbskatteavdraget gör, inser man att dagens partipolitiska intressen gärna särbehandlar och diskriminerar.

Jobbskatteavdraget hade kunnat införas på liknande sätt som den stora pensions-omläggningen, stegvis under en period motsvarande ett förväntat pensionärsliv.

Men detta gjordes alltså inte; kanske för att det finns lättrörliga väljare som betalar sig att stimulera omgående.

Nu ska man både dela ut ett nytt jobbskatteavdrag och sänka pensionärsskatten, trots att skattesänkningen motverkar det man intalar väljare är positivt med jobbskatteavdraget; högre skatt för pensionärer än för aktiva. På köpet bygger man på ett redan rörigt skattesystem. Kan politik bli mer ostrukturerad?

Det känns meningslöst att argumentera om något så självklart som lika beskattning för pensionärer och aktiva och det är naturligtvis politiskt omöjligt att stryka jobb-skatteavdraget och införa lika skatt på inkomst utan att avdragets huvudpersoner, moderaternas ledning, lämnar politiken.

Varken konservatism, liberalism eller nyliberalism kan motivera jobbskatteavdragets diskriminerande effekt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons