Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri konkurrens som spårat ur

Annons

Som övertygad marknadsekonom gillar jag tanken på att utsätta offentlig verksamhet för privat konkurrens. Så långt delar jag Alliansregeringens ambitioner med avreglering.

Men det skall vara konkurrens på lika villkor. Alliansen och tidigare borgerliga regeringar har rusat in i många ogenomtänkta privatiseringsprojekt enbart för privatiserandets egen skull.

Man har skjutit från höften utan att ha siktat ordentligt. Det tydligaste exemplet är friskole- reformen.

Den kom till under regeringen Bildt 1992, men var inte bättre för det Och dessa brister i reformen kan inte Jan Björklund skylla på den förra regeringen.

Här fick de privata skolorna ta hand om skolpengen utan vidare krav på organisation och funktionalitet. Många, kanske de flesta, privata skolorna snålar in på en mängd områden.

Man sparar in genom att avstå från att köpa läroböcker, i vart fall de dyrare varianterna, man tillhandahåller inte kalkylatorer/räknedosor till matematikundervisningen utan räknar kallt med att eleverna har mobiltelefoner, som de kan använda i matten.

Man har sällan skol- bibliotek och man stökar undan den lokaldyra gymnastiken/idrotten med att ta en dag i terminen i skidbacken i Romme. Och man har i regel en mindre andel kvalificerade lärare.

Som vi fått se i Uppdrag Granskning väljer man också ut de elever som är minst resurskrävande.

Där har tydligen herrar Björklund, Reinfeldt, Borg och Norman varken vilja eller förmåga att sätta något emot. Har man en gång släppt anden ur flaskan är den svår att få tillbaka in igen.

I stället kommer man med andra ogenomtänkta utspel om hur många år ett riskkapitalbolag skall tvingas (?) äga sin skola, innan de får sälja vidare. Jag tror att de privata skolorna skulle kunna konkurrera med de kommunala, som belastas med topptunga byråkratier, utan dessa gåvor från skattebetalarna.

Men övervinsterna som riskkapitalbolagen skeppar iväg till ägarnas utlandskonton, de skapas till stor del genom bristerna på lika villkor i genomförandet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons