Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friåret en enorm succé

Annons

Efter succén med friåret i tolv försökskommuner, däribland Västerås, har nu miljöpartiet fått igenom att friåret ska permanentas och införas i hela landet från den 1 januari 2005 med 12 000 friårs-platser på årsbasis. Utvärderingar visar att såväl de som haft friår, de arbetslösa som beretts arbete och arbetsgivarna som fått mer motiverad arbetskraft är mycket nöjda, något som förargar en del missunnsamma icke miljöpartistiska partipolitiker.

Sigge Synnergård (fp) försöker den 19 december pådyvla läsarna felaktiga påståenden och tyckanden om det populära och uppskattade friåret. Han lyfter enögt fram den kostnad som avsatts för att ge de friårslediga rimlig ersättning samtidigt som han helt bortser från den stora besparing som uppstår när de arbetslösa som går in och vikarierar får egen lön i stället för statlig a-kassa.

Sigge Synnergård blundar helt för att friåret är en livskvalitetsreform för dem som annars riskerar utbrändhet, sjukskrivningar och förtidspension. Han bortser också för de positiva effekter friåret har för samhällsekonomin.

Huvudsyftet är inte, vilket Sigge Synnergård felaktigt påstår, att långtidsarbetslösa och invandrare ska komma in på arbetsmarknaden. Men förutom att vara en livskvalitetsreform har friåret även flera positiva så kallade arbetsmarknadspolitiska effekter. En majoritet av dem som beretts friårsvikariat har när den friårslediga kommit tillbaka fått anställning hos arbetsgivaren. I de kommuner där arbetsförmedlingen valt att prioritera långtidsarbetslösa har man varit framgångsrik i att även bereda anställningar för dem, något som är jättebra.

Huvudsyftet är i stället att bidra till ökad folkhälsa genom att för enskilda personer förebygga sjukskrivningar och förtidspensionering. Jag vet för jag har varit med om att genomföra friåret. Jag har inte gjort det för Sigge Synnergårds skull. Jag har gjort det för alla tiotusentals människor som efterfrågar detta.

Sigge Synnergårds ur luften tagna antagande om att friåret skulle bli problem för arbetsgivarna motsägs kraftfullt av undersökningar som visar att mellan 80-90 procent av de arbetsgivarna som har haft friårstagare och friårsvikarier är nöjda och positiva till detta. Av dem som hittills haft möjlighet till friår har också 6 procent startat eget företag, vilket är en hög siffra.

Ett stort antal offentliganställda kvinnor inom vård, skola och omsorg har tack vare friåret beretts möjlighet till rekreation, återhämtning eller studier för att med förnyad kraft fortsätta sitt yrkesverksamma liv utan utbrändhet, sjukskrivning och förtidspensionering.

Sigge Synnergård vill ta ifrån dessa människor denna möjlighet och i stället införa ett så kallat pigavdrag, det vill säga att skattesubventionera privat städhjälp. Välbetalda män ska uppmuntras att anställa kvinnor för städning i sina hem.

De som vill åka hem till Sigge Synnergård och städa kan rösta på honom och folkpartiet. De som hellre vill ha en hälsosam paus i arbetslivet och möjligheter för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden är välkomna att rösta på mig och miljöpartiet.

Håkan Wåhlstedt, partisekreterare för miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons