Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friåret ingen succé

Annons

Regeringen har startat en kampanj för att rekrytera 12 000 nya friårsintresserade, de ska nu fördelas regionalt grundat på kommunernas befolkningsmängd. Människor som i dag försörjer sig själva med arbete, bjuds in att sluta arbeta. Regeringen kallar detta för friår. Detta verkar vara ännu ett exempel på socialdemokraternas förvandling från arbetarparti till bidragsparti.

Försök med så kallat friår har pågått i tolv kommuner och hittills har 3 000 personer utnyttjat möjligheten att vara lediga mot betalning. En utredning från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) klarlägger att försöket inte gett de resultat som regeringen målat upp. Trots detta ska friåret nu ges avsevärt större dimensioner.

Utvärderingen har visat att de som blir vikarier i många fall redan har ett arbete och i vissa fall, enligt rapport 2004:6 från IFAU, har vissa vikarier registrerats som arbetslösa endast i syfte att kvalificeras för vikariatet.

De som får "ledighetsbidragen" utnyttjar sällan tiden till något som är viktigt på längre sikt. IFAU visar att hela 55 procent av dem som tagit friår var helt lediga under perioden och ytterligare 12 procent använde tiden till att förlänga sin föräldraledighet. Bara 22 procent utbildade sig och 6 procent startade eget.

Bara en tredjedel var arbetslösa när de erbjöds friårsvikariatet, 36 procent arbetade till och med redan på arbetsplatsen när de fick erbjudandet om vikariatet.

Funktionen att introducera en arbetslös för en möjlig framtida fast arbetsgivare uppfylls således inte. Det innebär också "att friåret på kort sikt endast i begränsad utsträckning kan finansieras genom ej utbetald a-kassa eller sjukpenning", konstaterar forskarna.

Konjunkturinstitutet gav friårsidén en svidande kritik i rapporten Konjunkturläget mars 2004: "På längre sikt riskerar friåret att leda till färre arbetade timmar och därmed lägre BNP." Skattebetalarnas kostnad per person i friåret blir 330 000 kronor. Det finns verkligen mer väsentliga ändamål, anser vi i folkpartiet, än att spendera 4 miljarder kronor per år på ökad ledighet för friska personer.

Miljöpartiet kallar friårsreformen för en succé och ser fram emot den utökade friårsreformen med hänförelse och det är helt i deras linje, för de anser att ju mindre vi arbetar desto bättre får vi det.

Att ett sabbatsår kan vara en bra idé för att vidareutbilda sig eller något annat positivt för den enskildes fortsatta liv, har även vi i folkpartiet varit inne på. Men då har det alltid handlat om konstruktioner för att få större möjligheter att utnyttja resurser man själv arbetat ihop, aldrig en rätt att leva på andra.

Vi i folkpartiet har lagt förslag som skulle skapa tusentals nya (observera vi talar om nya) jobb och det har vi gjort därför att vi är medvetna om, att det endast är genom arbete som vi skapar välstånd i vårt samhälle.

Sigge Synnergård Kolbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons