Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fridén (kd): Ökat stöd till psykiskt sjuka

VLT-artikeln nyligen om mannen med psykiska funktionshinder som bor hos sin åldriga mor har väckt behovet att redogöra för på vilket sätt västeråsalliansens fem partier (kd, m, fp, c och mp) arbetar för att hjälpa personer med psykisk problematik.

Annons

Nämnden för funktionshindrade arbetade förra mandatperioden med att bygga bort kön till gruppbostäder och servicebostäder för personer med intellektuella funktionshinder. Utbyggnadstakten kan därmed ske i ett lugnare tempo.

I den nya alliansen fokuserar vi nu på att bygga ut stödet till personer som har psykiska funktionshinder och deras anhöriga. Redan i våra budgetförslag inför 2006 tog vi upp anhörigas behov av att få hjälp i sitt vård- och omsorgsarbete. Det resulterade i att en anhörigkonsulent anställdes i november förra året som nu stöttar anhöriga på olika sätt genom att ge råd, leda anhörigcirklar med mera. En anhörigkonsulent för psykiskt funktionshindrade är relativt unik i Sverige, så här ligger vi väl framme.

Den senaste kartläggningen 2003 av hur många personer i Västerås som har psykiska funktionshinder visar att kanske upp till 300 personer lever mer eller mindre isolerat utan att få del av insatser från samhället trots att de skulle behöva detta. Nämnden fattar beslut nu i september om att inrätta två uppsökartjänster så att människor i behov av hjälp kan få detta. Vi är medvetna om att människor har en fri vilja att ta emot hjälp men hoppas på att genom motivationsarbete inge människor mod att söka hjälp.

Anhöriga är måna om att hjälpa sina vuxna söner och döttrar eller sina makar som har en psykisk sjukdom men hittills har samhället inte reagerat på den oerhörda belastning detta är.

Ett av västeråsalliansens vallöften realiseras nu i oktober när vi öppnar ett korttidsboende för personer med psykiska funktionshinder.

Dit kan också personer få komma som blivit utskrivningsklara eller som kan behöva lämna sin lägenhet för att få lite mer stöd några dagar. Anhörigas behov av avlastning i sitt vård- och omsorgsarbete är lika angeläget som när man har en äldre anhörig att ta hand om.

Den 12 september invigdes tre nya gruppbostäder i Västerås med plats för 18 fullvärdiga lägenheter för personer med psykiska funktionshinder. Det blir ett lyft för de personer som tidigare har fått leva i ett kollektiv utan möjligheter till personlig integritet.

Nyligen invigdes Stentorpets sysselsättningsverksamhet för personer med psykiska funktionshinder. Den betyder mycket för att hindra isolering och utveckla människors kraft som finns där trots funktionshindret.

Våra satsningar i den kommunala budgeten förstärks också av att vi får ett statsbidrag som stärker upp våra planerade initiativ för en grupp som länge har fått stå tillbaka.

Elisabet Fridén (kd)

kommunalråd och ordförande

i nämnden för funktionshindrade

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons