Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friends: Gör Alla hjärtans dag till en dag för alla

Annons

Idag är det Alla hjärtans dag. Butikerna svämmar över av nallar, blommor och hjärtan i alla former. Som Sveriges största anti-mobbningsorganisation vet vi på Friends att Alla hjärtans dag är en dag då många barn och ungdomar mår dåligt.

I år har vi låtit 1 000 unga berätta om hur de känner inför den här dagen. Resultatet visar att så många som 63 procent har känt sig utanför på Alla hjärtans dag. Flickorna är mer utsatta än killarna - bland dem har 68 procent någon gång bävat inför den här dagen. Därför vill Friends idag uppmana till omtanke om varandra.

Mobbning och kränkningar på skolorna förekommer alla dagar, året runt. En vanlig dag går 14 procent av barnen till skolan med en klump i magen och sex procent utsätts för mobbning och trakasserier. Problemet är att blommor, kort och presenter på Alla hjärtans dag gör ensamma barn extra utsatta.

Det är synd att en dag som egentligen står för något gott är ångestladdad för så många. Det vill vi på Friends ändra på. Vi vill att Alla hjärtans dag ska vara en dag som går i vänskapens tecken - för alla. De som redan har ont i magen när de går till skolan ska inte behöva känna sig extra utsatta idag.

Men det finns alla möjligheter att göra något för att förbättra situationen. Skolverkets forskningsrapport "Relationer i skolan - en utvecklande eller destruktiv kraft" visar att möjligheten till goda sociala relationer och ett gott socialt klimat påverkas av hur personalen på skolan samverkar och kommunicerar med varandra. Studien visar också att elever på skolor med ett utvecklat förebyggande arbete mot mobbning upplever färre kränkningar.

Vi uppmanar därför Sveriges skolpersonal, föräldrar och eleverna själva att tänka igenom hur de firar Alla hjärtans dag. Ingen bör medverka till att skapa en dag där en stor del av eleverna känner sig utanför. Vi vill att Alla hjärtans dag ska bli en dag för alla - en dag för vänskap! Vi tror att det är möjligt utan att skolor ska behöva stänga.

Därför uppmanar vi Sveriges skolor att ta tillfället i akt att diskutera värderingar, hur vi behandlar varandra och hur vi kan bli bättre på att uppmärksamma dem som har det svårt.

Sara Damber

ordförande

Magnus Jägerskog

informationschef

Paul Löfstedt, verksamhetschef, Friends

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons