Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrott: Kommande framgångar grundas nu

Annons

Hur bra ser egentligen framtiden ut för svensk friidrott? För oss som hängivet följer denna sport i allt från träningspass i snö-blandat regn i spåren vid Rocklunda till de mer glamorösa inslagen som världsmästerskap och de olympiska spelen, är svaret förpliktigande.

Vi har genom tiderna aldrig varit så bra som de senaste åtta åren men framtida resultat kräver ett gemensamt ansvar.

Resultaten inom svensk friidrott är möjliga tack vare vårt lands unika föreningsanda, sponsorer och stöd från kommuner med till exempel arenor som möjliggör bra träningsvillkor. Detta är nyckeln som gör att vi trots vårt lilla befolkningsunderlag kan trotsa all rimlig förväntan och placera Sverige bland världens toppnationer inom friidrott. Utan friidrottsföreningar dit Västerås friidrott tillhör, våra sponsorer och kommuner, hade

aldrig framgångarna varit möjliga.

Men kanske mer än något annat är förutsättningarna för dessa föreningar, svaret på frågan om hur bra svensk friidrott kommer vara i framtiden.

När vi nu står inför OS i Peking återstår egentligen bara ett enda genrep för svensk friidrott, nämligen SM-tävlingarna i Västerås. Det blir en tävling som erbjuder något av det bästa friidrotten har att bjuda på genom tiderna. Världsidrottare som Stefan Holm, Carolina Klüft och Mustafa Mohammed kommer alla att stå på Arosvallen i helgen. Det är verkligen inte ofta som Västerås är värd för ett arrangemang som ett svenskt mästerskap i friidrott. Senast det begav sig var 1985, så var och en förstår nog vilken unik möjlighet detta är att få se världsidrottare i vår stad.

Västerås Friidrottsklubb är lokal värd för detta arrangemang. En förening som ställer upp med 100-tals aktiva, medlemmar och föräldrar. Detta för att ideellt göra dess mästerskap till den framgång som Västerås Friidrott är så väl förtjänt av. För om friidrotten ska orka gå vidare är det helt avgörande att kommunen och våra sponsorer fortsätter ge oss det stöd vi behöver.

Föreningen har och genomgår fortfarande en svår ekonomisk kris.

Vi har en av landets i särklass dyraste lokalhyror i vår inomhushall på Kungsängsgatan. I jämförelse med flera av de större klubbarna har vi mer än de dubbla lokalhyrorna som i framtiden måste hanteras på ett bra sätt tillsammans med Västerås stad. Detta för att föreningen ska klara av att fortsätta sin verksamhet med att ta hand om det stora intresset bland ungdomarna när det gäller att utöva friidrott.

Västerås Friidrott har talanger som inom en kort framtid förmodligen kommer göra sig hörda hos en betydligt större publik än i dag. Vi har en tradition av att vara en stark kastarklubb. Det är ett kännetecken som våra kommande talanger ser ut att föra vidare. Förutom diskus, spjut och slägga har vi bra talanger både på medeldistans, sprint/häck, stav och mångkamp.

Som ordförande för Västerås Friidrott ser jag framtiden an med tillförsikt. Jag vill hälsa alla västeråsare välkomna till en fantastisk friidrottshelg. Därutöver vill jag tacka sponsorer och kommunen för all hjälp med en förhoppning om att underlätta förutsättningarna för Västerås Friidrott till att bidra med sin del i kommande svenska olympiska framgångar. För det är ingen hemlighet att det är nu vi grundar för framtiden. Det ansvaret hoppas vi kunna dela med fler.

ULF SJÖSTRÖM

Ordförande för Västerås friidrottsklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons