Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frilansjournalist: Menar världen allvar med sina klimatlöften?

Socialdemokraterna anser att det är dags att se över den egna skolpolitiken.

Annons

För en tid sedan ville socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i dialog uppnå det hon kallar en bred överenskommelse med regeringen och skolminister Jan Björklund. Socialdemokraterna menar att det är just betygsfrågan som utgör det främsta hind-

ret för en blocköverskridande överenskommelse.

Men detta är inte sant. Faktum är att det skolpolitiska området är det politikområde som kanske mest skiljer sig åt mellan regeringen och inte minst mellan folkpartiets politik och socialdemokratisk politik.

Förutom att socialdemokratin anser att betygsfrågan generellt är infekterad så handlar det också om fler nationella prov, en läsa-räkna-skriva-garanti i årskurs tre, med en åtgärdsgaranti kopplad till elevens utveckling. Det handlar om betygsintagning till gymnasieskolan och närhetsprincipen. Det handlar vidare om synen på kunskap och syftet med gymnasieskolan med tanke på högskolebehörighet som mål efter tre år eller inte.

Detta är endast ett axplock på hur folkpartiets skolpolitik skiljer sig från en socialdemokratisk syn där man inte värderar kunskap lika mycket, där man inte vill testa elevers kunskaper för att kunna bedöma behov av tidigt stöd samt där man vill tvinga elever att bli behöriga till akademiska studier. Detta trots att en stor andel av eleverna inte vill vidare till högskolan, utan faktiskt gå ut och söka ett arbete.

Att påstå att betygsfrågan är det som skiljer folkpartiets skolpolitik från socialdemokraterna är en grov förenkling av den skolpolitiska debatten. Det har vi inte minst noterat när folkpartiet drivit frågor som lugn och ro i klassrummen, att ge ökade befogenheter till lärare och rektorer samt att flytta på elever som mobbar andra elever samtidigt som skolan tydligt ska stå på den mobbades sida.

Däremot betyder inte det att skolan inte ska sätta in stöd för den elev som mobbar. Stöd är en förutsättning för att även elever som gör något dumt ska kunna få en ny chans.

Det återstår en hel del innan tiden är mogen för en överenskommelse på skolsidan. Från folkpartiets sida är vi inte heller beredda att backa från viktiga delar i vår politik till förmån för en socialdemokratisk skolpolitik som vi under de senaste tre mandatperioderna sett konsekvenserna av.

Roger Haddad

partistyrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons