Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolor har kompetenta och behöriga lärare

Annons

Det är intressant men samtidigt trist att fristående skolor fort-farande väcker en sådan debatt, trots att det gått över ett decennium sedan friskolereformen.

I en debattartikel den 14 november hänvisar fyra vänsterpartister till Friskolornas riksförbund, men har fått vår uppfattning om lärarbehörighet helt om bak-foten. Vi har aldrig sagt i remissvar eller annars att man inte ska titta på den formella behörig-heten när man anställer lärare. Vi anser däremot att det behövs en bredare definition av behörighetsbegreppet. Det borde mer betona kompetens, inte formell examen som nu.

Efter en lagändring år 2002 ska friskolorna liksom kommunala skolor anställa behöriga lärare, om sådana finns att tillgå och det inte finns särskilda skäl. Men fristående skolor har inga problem att rekrytera behöriga lärare - tvärtom! Våra medlemsskolor berättar att de får oerhört många ansökningar varje gång de annonserar.

Att fristående skolor fortfarande har en större andel obehöriga lärare än de kommunala skolorna beror framför allt på att det i vissa ämnen inte har funnits formellt behöriga lärare. Det gäller framför allt karaktärsämnena på gymnasiets yrkesinriktade program. Våra lärare har däremot ofta hög specialistkompetens i till exempel elektronisk musik, IT eller entreprenörskap. Många friskolor är dessutom små och kan ha svårt att erbjuda heltidstjänster i vissa ämnen.

Sverige är en del av det globala samhället och här finns en mångfald av lärare från olika länder, som är obehöriga men har stor kompetens, kanske rentav utländsk lärarexamen. Att en lärare är behörig behöver inte betyda att han eller hon är bättre än en kompetent lärare utan behörighet.

Intresset borde alltså riktas på en lärares kompetens och förmåga att förmedla kunskaper. Enligt vår uppfattning borde en kompetent icke behörig lärare få möjlighet att få sina kunskaper prövade och validerade.

Gert Assermark

ordförande i Friskolornas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons