Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt hemtjänstval även för funktionshindrade

Annons

I VLT den 22 maj kunde man läsa om att äldre i Västerås från årsskiftet själva får välja hemtjänstutförare. Detta är en fråga vi kristdemokrater länge har drivit och nu genomför tillsammans i Västeråsalliansen.

Med den nya reformen följer att de äldre själva får makten i sin hand. Skulle man vara missnöjd kan man byta. Är man nöjd med sin hemtjänst ska man

givetvis få ha den kvar.

Nöjda hemtjänstkunder sprider detta till vänner och bekanta vilket är bra för den som inte har förmåga att själv välja. Kommunens information måste vara tydlig och lättillgänglig samt neutral gentemot utförarna.

I Västerås finns cirka 200 personer som på grund av sitt funktionshinder har hemtjänst. Det fria hemtjänstvalet kommer också att gälla dem, vilket kan ge nya möjligheter att få utförare som är duktiga på de funktionshinder som personerna har. Hemtjänstföretag kan profilera sig på detta område. I nämnden för funktionshindrade kommer ett beslut att tas inom kort om fritt hemtjänstval också för nämndens målgrupper.

Med den nya reformen räknar vi med att antalet personal per hemtjänstkund kommer att minska, vilket är ett starkt önskemål hos dem som behöver hemtjänst.

Med ett tidsbestämt biståndsbeslut som grund ska flexibilitet ändå finnas för kunden att själv få bestämma vad som behöver göras. Denna frihet är också mycket efterfrågad av dem som är beroende av hjälp.

Elisabet Fridén

kommunalråd, ordförande i nämnden för funktionshindrade i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons