Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilligarbetare: Boendekedja saknas

Annons

Nu har individ- och familjenämnden tagit beslut om att låta Lifecare bli den organisation som skall driva det så kallade inslussboendet för högst 10 hemlösa i Västerås. Till en kostnad av 9 miljoner kronor för tio platser.

Insamlingsstiftelsen för hemlösa i Västerås valde medvetet att inte lägga ett bud på inslussboendet beroende på att vi inte tror på idén, och de krav som ställs på de hemlösa. Att bli avgiftad på en vecka är en omöjlighet. Att sedan slussas vidare till annan verksamhet vet vi inte går, eftersom det inte står några platser och väntar. Vi tror inte heller på att driva verksamhet i de lokaler som var förutsättningen för att lägga ett anbud.

Fallhammargatan 4 är ett hotell för övernattande långtradarchaufförer och passar för det. Men att driva en 24-timmars verksamhet i en lokal där det finns ett trinettkök, ett antal rum och ett litet samlingsrum trodde vi aldrig på. På Bäckby finns heller ingen tillgång till rekreation utan i stället möjlighet till att få tag i sprit och öl.

Individ- och familjenämnden gick ut med en kostnad på 2,4 miljoner kronor för inslussboendet. Det insåg vi strax att det inte var möjligt att driva ett 24-timmars boende till denna kostnad.

Insamlingsstiftelsen för hemlösa i Västerås har som ledstjärna att ge de hemlösa en dräglig tillvaro, möjlighet till delaktighet i allt som rör deras boende. Att vara med vid inköp, matlagning, att sköta sina egna kläder, städa och hålla rent både i det egna rummet såväl som i gemensamma utrymmen.

Framförallt skall de boende känna trygghet och ha möjlighet att stanna kvar tills de känner sig mogna att ta sig vidare.

Utemiljön och närheten till skogen är också viktiga ingredienser för ett tillfrisknande. Vidare har Insamlingsstiftelsen en tanke med de anhörigas delaktighet och möjlighet att träffa den boende samt kontaktpersoner till varje hemlös enligt socialtjänstlagen.

För att driva före detta elevhemmet Eskadern räknade Insamlingsstiftelsen på en kostnad för 24 platser om runt 8-9 miljoner kronor per år, 24 timmars aktivitet, och en vistelse med god, kompetent personal. Det finns förutsättningar att starta verksamheten ganska omgående.

Inslussboendet på Fallhammargatan 4 kostar kommunen 9 miljoner kronor för högst tio platser, alltså en platskostnad på 900?000 kronor per person och år. Den högsta platskostnaden i Västerås i dag är Markörgatan med runt 600?000 kronor per plats och år.

För övrigt så har individ- och familjenämnden tagit beslut om att till hösten lägga ner de sex akutplatserna som finns på Tennkronan liksom två platser på Freja. Det betyder en reell minskning för de hemlösa. Trots att kommunen lägger 9 miljoner kronor per år på ett nytt "härbärge".

Inslussboendet bedrevs i ett före detta härbärge Piren, drivet av Citykyrkan fram till den 30 juni. Som tur är finns Tennkronans akutboende öppet i åtta veckor under sommaren. Men sedan blir det många hemlösa eftersom inslussboendet öppnar först den 1 oktober.

Var finns den så kallade boendekedjan som det talats så mycket och som ordföranden i individ- och familjenämnden berättade om på ett förmöte till kommunfullmäktige under våren, blev det en "fingertutt" eller? Och vilken verksamhet får stryka på foten när det i budget fanns 2,4 miljoner kronor till inslussboendet, och alliansen har tillskjutit 4 miljoner kronor för år 2008?

Det finns fyra saker som måste uppfyllas om någon missbrukare/hemlös skall klara att blir fri från sitt missbruk och återkomma till ett socialt och värdigt liv: Adekvat avgiftning, vilja till att förändra sin situation, delaktighet, samt en fortsättning i boendekedjan, trygghet, veta att man har tak över huvudet.

Vi ser inte fram emot att detta inslussboende öppnar i höst, utan med bävan för var alla andra utom de tio som får tak över huvudet skall sova. Och vidare tror vi att hela boendekedjan inte står helt klar för ledamöterna i individ- och familjenämnden. Det råder stor okunskap om vad denna boendekedja innebär. Bilden över hur många hemlösa och missbrukare som finns i Västerås varierar ju med vem som utför undersökningen och när. Det finns med all säkerhet mer än 191 som är nämndens siffra, snarare 300-400 bostadslösa i Västerås.

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk!

Christer Granath

Frivilligarbetare

Mona-Britt Källbäck

Fritidspolitiker och ordförande i Insamlingsstiftelsen för hemlösa i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons