Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullfölj byggplanerna på Djäkneberget

I tisdagens VLT redovisas, under rubriken "Vad händer nu?", de förändringar som kan bli följden av maktskiftet i Västerås. Av artikeln framgår bland annat att planerna på bostäder vid Väderleksgatan stoppas men att det råder osäkerhet om vad som skall hända med byggplanerna på Djäkneberget.

Annons

Låt mej slå fast att det är en fundamental skillnad mellan de två projekten.

I Hamrefallet handlar det om att ta i anspråk mark som idag används för friluftsliv och rekreation - inte minst för barn och ungdomar.

På Djäkneberget handlar det däremot om att göra något vettigt och förhoppningsvis vackert av ett område som i dag egentligen inte används till någonting.

På Djäkneberget gäller det i princip två delprojekt, Vattentornet och Vattenborgen.

Vattentornet har snart tjänat ut som just vattentorn. Då är frågan - vad skall man göra av denna kompakta koloss? Museum och utsiktstorn är väl de vanligaste förslagen. Jag har ingenting emot ett utsiktstorn, men rimligen innebär detta ett öppethållande under 2-3 månader på sommaren och under resten av året blir byggnaden "död". Eftersom en gammal byggnad alltid kräver underhåll kommer denna, mestadels döda, byggnad att för all framtid kosta pengar, dels för underhållet dels för driften av museet.

Att öppna upp i fasaden för lite större fönster och därmed möjliggöra ett boende i vattentornet tycker jag låter väldigt förnuftigt. I första hand för lägenheter i andra hand studentbostäder. Tänk förresten så vackert det skulle bli med ett "lysande" vattentorn, som en krona på Djäknebergsdrottningen.

Om vi så tittar på det andra projektet det vill säga området norr om Vattentornet, den så kallade Vattenborgen, där planerna går ut på att bygga nya bostäder, så upptas detta område idag av två relativt stora äldre byggnader av förrådskaraktär samt mängder av otillgängligt buskage.

Alltså, det aktuella området är redan bebyggt och definitivt inte tillgängligt som rekreations- eller strövområde. Dessutom är det avskiljt från själva Djäknebergsparken av Djäknebergsgatan.

Så genom en varsam ombyggnad av Vattentornet och genom att ersätta nuvarande förrådsbyggnader med bostäder, som onekligen skulle få ett mycket attraktivt läge, skulle man kunna göra något verkligt bra av ett stycke mark, som i dag egentligen inte utnyttjas alls.

Djäkneberget skulle fortsätta att vara den gnistrande pärla i naturparkernas diadem, som det alltid haft naturliga förutsättningar att vara, och den oas och källa till vederkvickelse som det verkligen är. Dess-utom skulle ett antal västeråsare få en fantastisk boendemiljö med närheten till parken och en vidunderlig utsikt över staden. Låter inte det som en bra idé?

Till den nytillträdda alliansen vill jag skicka med budskapet att politikers uppgift inte bara är att lyssna till högljudda minoriteter utan också "känna av" vad den stora tysta majoriteten kan tänkas ha för uppfattning. Jag hoppas verkligen att Ni fullföljer Djäknebergsplanerna och lycka till med regerandet av Västerås!

Hans Liliegren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons