Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullmäktigemotion hotar företagen i Västerås

Annons

Socialdemokraterna Per-Inge Ahl-bäck och Mats Pettersson har till kommunfullmäktige i Västerås stad lagt in en motion om att kräva kollektivavtal vid offentlig upphandling.

Länsrätten i Halland har slagit fast att det inte är tillåtet att använda kollektivavtal som ett krav för att få delta i en offentlig upphandling.

Trots detta så ligger motionen kvar för beredning.

Det är skrämmande att motionärerna vill att kommunen ska gå in och ta över beslutanderätten för arbetsmarknadens parter. Låt oss få bestämma själva vad som är rätt eller fel.

Rätt lön för rätt arbete är mycket viktigt för oss företagare. Vi har inget emot kollektivavtal, men företag ska inte tvingas in i dem.

En undersökning bland nära 4000 av Företagarnas medlemmar visar att det redan finns ett utbrett missnöje med hur frågan om kollektivavtalen och den offentliga upphandlingen fungerar.

I dag avstår hela 70 procent av våra medlemmar från att delta i offentliga upphandlingar på grund av krångel. Vi vet också att närmare hälften av Sveriges småföretag saknar kollektivavtal.

Att göra kollektivavtal till ett krav för deltagande i offentliga upphandlingar skulle därför ute-stänga småföretagare från möjligheten att hitta kunder inom den offentliga sektorn.

Reglerna är till för att så många som möjligt ska kunna vara med och lägga ett anbud. Vid offentlig upphandling är det affärsmässighet som ska gälla.

Den som levererar den bästa varan eller tjänsten ska få upp- draget.

Genom sin motion bidrar Per-Inge Ahlbäck och Mats Pettersson till att försämra företagsklimatet i Västerås.

Västerås har, enligt Ams rapport januari 2006, den högsta arbetslösheten i länet.

I hela Västmanland är det 4,7 procent (7 623) som är arbets-lösa.

Motsvarande siffra för Västerås är 5,3 procent (4 449).

Heby kommun har lägst arbetslöshet med 2,9 procent (243).

Om vi också räknar in personer som ingår i konjunkturberoende program ökar siffrorna med minst 50 procent. Det är dessa siffror som borde ligga till grund för hur vi gemensamt ska få Västerås att växa.

Företagarna Västerås arbetar med att skapa bättre förutsättningar för företagen och därmed fler arbetstillfällen.

Genom samtal och möten mellan Företagarna och kommunen för vi konstruktiva diskussioner för att förbättra företagarklimatet och skaffa fler jobb till Västerås. Något som vi också hoppas att kommunfullmäktige i Västerås stad kan ställa upp på.

Torbjörn Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons