Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionella Liberaler: Ledsagarservice måste garanteras

FN-konvention måste följas

Annons

Skribenterna menar att LSS inte bara urholkas när det gäller personlig assistans, utan också ledsagning och kontaktperson

Funktionshinderpolitikens mål är att personer med funktionsnedsättning har samma rättigheter och möjligheter som andra att bestämma över sitt eget liv, vara den man är och utifrån sina egna förutsättningar. Den som behöver samhällets stöd för att uppnå detta ska ges det stödet

År 2014 bedrev en funktionshinderorganisation kampanjen Ansökan om ett vanligt liv. Syftet var att uppmärksamma att det finns medborgare som på grund av funktionsnedsättning stängs ute från vardagsaktiviteter som att gå på bio, se en fotbollsmatch eller bara träffa en kompis.

Aktiviteter som ger ett meningsfullt liv och ses självklara för de flesta av oss. Men inte för den med omfattande funktionsnedsättning. Urholkningen av LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) gäller inte bara personlig assistans utan också ledsagning och kontaktperson. Resultatet blir isolering och utanförskap.

Alltfler kommunala riktlinjer begränsar möjlighet till ledsagning.  Socialstyrelsen skriver i Lägesrapport 2016 att ledsagarservice fortsätter att minska.

Mest drabbade är personer med synnedsättning och dövblinda personer. Dessa funktionsnedsättningar borde självklart ingå i LSS´ personkrets . Att så inte är fallet beror på flera HD-domar.

Det saknas entydiga regler för vem som ska stå för ledsagarens omkostnader och vad en ledsagare får hjälpa till med, som toalettbesök under en aktivitet. Med hänvisning till principen att människor inte ska ha merkostnader på grund av sin funktionsnedsättning (prop 1992/93:159) menar vi att den som får ledsagning bara ska betala sina egna kostnader. Vi menar också att ledsagning måste innehålla viss personlig service.

Personer med svårast funktionsnedsättningar får inte isoleras från deltagande i fritids- och kulturaktiviteter. Staten och kommunerna måste leva upp till FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som gäller i Sverige sedan 2009.

Läs också: Fel fokus om hoten mot personlig assistans

S: LSS och personlig assistans ska utvecklas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons