Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år efter Fadimes död

Annons

I dag, lördag, är det fyra år sedan Fadime Sahindal i Uppsala mördades av sin egen familj. Hennes brott var att hon hade en svensk pojkvän som hennes familj inte hade godkänt.

Jag önskar att vi kunde säga att den problematiken har förbättrats sedan dess, men tyvärr så är inte fallet. Denna vecka brändes en ung man (svensk medborgare) levande i irakiska Kurdistan på grund av att han hade förödmjukat sin familj genom att tala illa om sin pappa då han var drogpåverkad och för att han använde sig av knark.

Denna vecka kunde vi också höra media rapportera om en iransk mamma som förtvivlat försökte få svenskt visum för att kunna närvara vid sin sons begravning. Han hade mördats i Sverige av familjen till en kvinna som han var ihop med.

Är det förbjudna handlingar som vi talar om? Vem och vilka räknar dessa handlingar som förbjudna? Man skulle kunna tro att det handlar endast om kärlekens val. Eller? Vi skulle förenkla om vi hävdade att så var fallet.

Fenomenet hedersrelaterat våld är inget nytt. Det finns i många andra länder från Indien i Asien genom Mellanöstern till Nordafrika. Men det finns i Sverige också och då menar jag inte endast svenskar som härstammar från de ovannämnda regionerna, utan även bland etniska svenskar.

Alla vi vet att det finns flera fall av familjehedersvåld och oacceptans när våra ungdomar berättar för sina föräldrar att de är homo- och bisexuella eller att de har avvikande beteenden som inte stämmer överens med majoritetens beteendemönster. Man har brutit mot allmänt accepterade normer och därmed skadat familjens heder.

Hedersrelaterat våld kan inte förknippas endast med kärlek och sex. Det handlar om normer som tyvärr i många fall inte har förändrats med tiden och med flytten till det nya landet. En isolering av dem som är vana vid hederskulturen betyder bara en sak: Försämring. Att själv kunna få välja vem man vill gifta sig eller vara ihop med och att själv bestämma om man gillar personer av samma kön eller inte, är och ska betraktas som en mänsklig rättighet som inte går att bortförklara genom en annorlunda kultur eller genom en religion.

Att tala om det är däremot demokratiskt. Att försöka ta itu med det är verkligt bevis på framåtanda.

Många flickor och pojkar får tyvärr lida på grund av att deras föräldrar underrättas av de sociala myndigheterna då misstanke om familjehedersrelaterat våld föreligger. Vi kan lösa problematiken med hedersrelaterat våld om vi vill. Det räcker dock inte att satsa 180 miljoner så som regeringen har gjort.

Sverige är ett demokratiskt land, där mänskliga rättigheter ska gälla för alla på samma sätt, oavsett ursprung eller familjeförhållanden. Utanförskapet kan och måste brytas. När ska vi egentligen lära oss att agera i tid?

Avni Dervishi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons