Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra kommuner i Västmanland sviker barnen till missbrukare

Annons

10-årige Bobby mördades, en 12-årig flicka i Stockholm våldtogs och mördades av sin berusade styvfar. Båda föll offer för ett obegripligt våld, utövat av fulla vuxna människor i deras närhet. Det är två uppmärksammade exempel på hur vuxnas drickande drabbar unga, men de är inte ensamma och trots kunskap görs väldigt lite i landets kommuner för att ge stöd åt de barn som växer upp med missbrukande föräldrar. Vi kräver en förändring.

Enligt EU-kommissionens färska rapport Alcohol in Europe finns det så många som nio miljoner unga i Europa som lever i en familj där någon av föräldrarna missbrukar. Det är nio miljoner unga som aldrig kommer att få uppleva en riktigt trygg uppväxt och nio miljoner unga som inte kan ta hem en vän efter skolan eftersom man inte riktigt vet om det supits till därhemma eller inte. I Sverige motsvarar det 250000 unga, eller ungefär 3-4 stycken i varje skolklass.

Regeringens mål om att barn har rätt till en alkoholfri uppväxt är långt borta, men i väntan på det måste vi se till att ta hand om dem som lever med missbrukande föräldrar idag. I dagsläget gör vi inte det i tillräckligt stor omfattning. Endast en till två procent av alla unga med missbrukande föräldrar har tillgång till så kallade stödgrupper, enligt en rapport från IOGT-NTO:s juniorförbund.

Ungefär 400000 personer i Sverige är alkoholberoende och många av dem är föräldrar. De senaste årens kraftiga ökning av alkoholkonsumtionen har drabbat barnen hårdast. De hemlighåller föräldrarnas missbruk av lojalitet och många får problem senare i livet, exempelvis med eget missbruk. Att hjälpa dessa utsatta barn är därför inte bara en hjälp i nuet, utan även en viktig del i ett långsiktigt förebyggande arbete - något som borde ligga i linje med regeringens handlingsplan för alkoholområdet.

Stödgrupper hjälper barnen att se att de inte är ensamma och ger dem tillfälle att med professionell vägledning bearbeta sina upplevelser och känslor. Trots att sex av tio kommuner har stödgrupper är det långt ifrån tillräckligt. Enligt rapporten från IOGT-NTO:s juniorförbund täcker platserna i kommunernas stödgrupper bara en till två procent av behovet.

Undersökningen visar dock att nästan fyra av tio kommuner har för avsikt att öka sina insatser för barn till missbrukare det kommande året, samtidigt som en procent kommer att minska insatserna. Även om tillgången är mindre än behovet så är det ändå positivt att barnen i sex av tio kommuner har tillgång till stödgrupper. Samtidigt är det anmärkningsvärt med dessa fyra av tio kommuner som inte har några stödgrupper alls, däribland Fagersta, Heby, Skinnskatteberg och Surahammar här i Västmanland.

För även om förebyggande insatser såsom höga skatter, låga införselkvoter och begränsad tillgänglighet till alkohol alltid kommer att vara avgörande för antalet barn som tvingas växa upp med missbrukande föräldrar så är det nödvändigt att vi ger stöd åt de barn som idag oskyldigt drabbas av vuxnas missbruk. Vi har alla ett ansvar för barns välbefinnande.

Vi kräver att Fagersta, Heby, Skinnskatteberg och Surahammar inrättar stödgrupper nu.

Robert Damberg

Anna Sjödin

Gabriel Wikström

Gustav Kihl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons