Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra S-förslag får företag att nyanställa och växa

Annons
Dyr snuva. S vill att staten tar över ansvaret från företagen för andra sjukveckan.

Jobben är vår mest prioriterade fråga. Vårt mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Ett sätt att uppnå detta är genom en aktiv näringspolitik som underlättar för företagen att expandera och nyanställa.

Vi socialdemokrater träffar regelbundet företagare för att samtala om vilka förutsättningar de behöver för att möta den globala konkurrensen och växa.

Synpunkterna är väldigt värdefulla när vi formar den samlade näringspolitiken. Nu fortsätter vi det arbetet. Dagens framtidssamtal med 50 företag verksamma i Västmanland är ett led i det.

Vi är stolta över näringslivets mångfald i vårt län, från de exportinriktade industrierna till de innovativa teknikföretagen som är branschledande. Men det finns alarmerande varningssignaler.

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv 2014-års rekryteringsenkät där vartannat företag i Västmanland uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare. Ett av fyra rekryterings-försök misslyckas helt.

Samtidigt är 13 000 personer arbetslösa i länet. Detta hämmar tillväxten. Därför presenterar vi fyra förslag som skulle underlätta för företagen att expandera och nyanställa:

• Vi vill att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det innebär en stor avlastning, inte minst för de mindre företagen och gör att fler vågar anställa.

• Vi vill att de svenska företagen ska få bättre draghjälp i att etablera sig på nya och växande marknader. Vi vill investera mer i exportstöd för de mindre företagen.

• Vi föreslår en nyföretagargaranti som går ut på att staten går in och tar en del av risken tillsammans med banken för att finansiera bärkraftiga företagsidéer.

• Vi vill investera i 16.000 nya platser på yrkeshögskola, högskola och universitet för att möta företagens behov av kompetens.

Den borgerliga regeringen har under många år misskött näringspolitiken, samverkan med näringsliv och akademi. I flera undersökningar halkar nu Sverige efter när det gäller stärkt konkurrenskraft och företagsklimat. Statsministerns svar på detta är att peka ut näringslivet som ett särintresse. Men det är ju säsong för reviderad politik, så regeringen kanske även backar i denna fråga.

För oss socialdemokrater är välmående och växande företag en förutsättning för att kunna finansiera välfärden men också för att skapa full sysselsättning. För att klara en hårdnande konkurrens behöver vi stärka arbetskraftens kompetens, vår innovationsförmåga måste vässas och produktiviteten ska öka.

Detta kräver en strategisk samverkan mellan politik, näringsliv och akademi som vi är beredda att leda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons