Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå och rösta!

Annons

Alla röstberättigade ska nu ha fått sina röstkort inför valet den 13 juni till Europaparlamentet. Möjligheten att poströsta finns sedan den 26 maj. Tyvärr visar opinionsundersökningar och mediarapportering att valet riskerar att bli en ny flopp.

En blick i backspegeln visar att val till Europaparlamentet inte väcker något större intresse bland väljarna. Vid det förra valet till Europaparlamentet röstade 38,8 procent av landets väljare. I Västerås deltog 36,2 procent. I Västmanlands län röstade 35,6 procent.

Vad är det då som gör att så få är intresserade av att utnyttja möjligheten som röstandet ger? En vanlig förklaring är att det saknar betydelse. Ett annat motiv är det inte går att påverka.

Mitt svar till dessa väljare är att det är viktigt för Sverige vilka som är våra representanter eftersom vi är beroende av att den gemensamma marknaden fungerar. Besluten i EU påverkar många delar av det svenska samhället. Vilka dessa beslut blir avgörs bland annat av våra valda representanter. Därför borde flera ta sig tid och ta reda på vad som gäller och gå och rösta.

En särskild poäng är väl också möjligheten att någon gång överraska statsvetare, statistiker och mediaguruer och visa att deras prognoser inte blev så självuppfyllande som de ville få oss att tro.

Tomas Högström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons