Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå till skolan för miljöns och motionens skull

Alltför många barn skjutsas i dag till skolan. Det leder till sämre folkhälsa, ökade luft­föroreningar och förvärrade klimatförändringar.

Annons

Om skoldagen innehåller fysisk aktivitet mår barnen bättre både fysiskt och psykiskt och inlärningen går lättare. Stressnivåer minskar även och barnen sover djupare. Därför är det oroande att allt fler barn har för lite fysisk aktivitet i sin vardag. Det är helt missriktad omsorg av föräldrar att skjutsa sina barn till skolan. 

Barn som promenerar på morgonen blir piggare, friskare och mer koncentrerade

i skolarbetet. Dessutom får barnen träning i att vistas i trafiken. Det skapar på lite sikt trygghet för både föräldrar och barn. Skjutsningen berövar ofta barnens glädje att utforska sin närmiljö och skapa sina egna livsrum. 

Trafiken kring landets skolor är ett hot mot elevernas säkerhet och föräldrar som lämnar och hämtar sina barn med bil utgör den största risken. Förutom risken för olyckor innebär det ökande skjutsandet en rejäl miljöbelastning. Om färre skjutsas och fler går och cyklar får vi elever med bättre koncentrationsmöjligheter, färre olyckor kring skolan, bättre luft i närmiljön och en minskad klimatbelastning. Effekten blir större än man kanske tror, eftersom den som slutar skjutsa sina barn ofta också själv slutar ta bilen till jobbet. 

Vi måste bryta den onda cirkeln! Många föräldrar till skolbarn upplever sig som närmast maktlösa inför kravet på att skjutsa barnen till skolan – i många fall för att biltrafiken kring skolan blivit så tät och hetsig att det skulle kännas otryggt att låta barnet gå eller cykla. Därför kan ansvaret för att minska skjutsandet inte enbart vara föräldrarnas. 

Det är i stället kommunernas ansvar att skapa säkra och barnvänliga gång- och cykelvägar. Vi uppmanar därför kommunledningen att låta sig inspireras av Jönköpings och Göteborgs tydliga uppmaningar om att få barnen att gå eller cykla till skolan. 

Vandrande skolbussar är exempel på hur man med små medel kan nå stora förbättringar. En vandrande skolbuss behöver inte vara igång alla dagar i veckan för att vara en lyckad satsning. Varje bil som försvinner runt skolan har betydelse. För att komma igång kan man börja med att gå bara enstaka dagar i veckan. Satsningar på att tidigt grundlägga goda vanor i form av vardagsmotion är en bra investering i bättre folkhälsa. 

Kommunerna bör också prata direkt med alla dem som tar sig till skolan varje dag – de är experterna! De vet vad som behöver göras för att det ska bli trevligare och säkrare att gå eller cykla till skolan. Det kan vara så enkelt som att klippa ner en häck som skymmer sikten mot vägen, att övervaka hastighetsgränserna och att bilar måste stanna på behörigt avstånd från skolan. 

På många håll behövs en översyn av den lokala planeringen kring varje skola. Det är alltför vanligt att man med bil kan komma nästan ända fram till skolporten. Intill skolan ska man kunna umgås, hoppa hopprep och spela boll utan att behöva vara rädd för bilar, men så är det tyvärr inte i dag på tillräckligt många ställen. 

Varje skolstart är en alldeles speciell dag, ett kliv framåt i ett barns utveckling. Låt denna skolstart bli ännu viktigare, låt den bli ett trendbrott för sundare, trafiksäkrare och miljöbättre resor till och från skolan! 

Cecilia Carlqvist

vd, Gröna bilister 

Anna Hertting

ordföramde, Sjukgymnastförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons