Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriel Wikström, SSU: Vill inte m dela med sig av kunskap?

Moderaterna Margareta Pålsson och Staffan Anger riktar skarp kritik mot alla gymnasieelevers rätt att få en högskolebehörighet. Istället propagerar de för borgerlighetens införande av en lärlingsutbildning.

Annons

Låt mig först bara understryka att jag tycker det är bra att gymnasieskolans praktiska program debatteras. De tillhör ett skolområde som länge varit eftersatt. Jag vill också understryka att jag tycker det är bra att elever på de praktiska programmen får mer praktik. Att finnas ute i verksamheten och lära sig av skickliga yrkesmän och kvinnor är en av de bästa vägarna till gedigen kunskap.

Jag vänder mig dock starkt emot att denna utveckling sker på bekostnad av de teoretiska kunskaperna i skolan. Borgerlighetens förändring av gymnasieskolan innebär att inläsning av högskolebehörighet ska kunna väljas bort. Av framförallt tre anledningar tror jag att det är helt fel väg att gå.

1. Vi har idag ingen aning om vilka krav som kommer att ställas på framtidens elektriker, verkstadsmekaniker eller omsorgspersonal. Allting pekar dock mot att dessa yrken kommer att kräva mer kunskap, även teoretisk, än vad som är fallet i dag. För 20 år sedan gick det att laga en bil utan nämnvärda kunskaper om datorer eller främmande språk. Idag kommer många manualer enbart på engelska och bilen är i det närmaste en avancerad dator. Hur ser det ut om ytterliggare 20 år? Hur ser det ut i morgon?

2. Att skapa en utbildningsväg som kräver mindre teoretiska kurser än en annan inom samma yrkesområde är att skapa ett a- och b-lag inom yrkeskårerna. Klyftorna mellan dem som går praktiska respektive teoretiska program kommer dessutom att öka ännu mer. Detta gagnar inte en mer jämlik samhällsutveckling.

3. Att tro att behovet av teoretiska kunskaper inom ett praktiskt yrke skulle vara mindre än inom andra är att visa okunskap om vilka krav dessa yrken egentligen ställer. Morgondagens betongare, VVS-montörer och barnskötare är inte betjänta av att kraven på deras utbildning sänks. Att förleda tusentals ungdomar att inte läsa in högskolebehörighet är att göra dem en stor otjänst.

Avslutningsvis kan jag bara notera att det är typiskt för moderaterna att applådera sänkta krav i skolan. Moderaterna har alltid varit anhängare av att endast en liten elit ska ha tillgång till teoretiska kunskaper. På 1960-talet motsatte man sig mer matematikundervisning i högstadiet, under 1990-talet var det utbyggnaden av högskolan och idag är det varje gymnasists rätt och möjlighet till högskolebehörighet. Säg som det är Anger och Pålsson, ni vill inte dela med er av kunskap!

Gabriel Wikström

ordförande SSU-Västmanland

utbildningsansvarig SSU:s förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons