Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabrielsson (KD): Bra med vårdföretagare

Annons

Jag välkomnar Vårdföretagarna och Svensk Näringslivs inlägg i den lokala debatten om vårdföretagande!

Kristdemokraterna på Socialdepartementet har under förra mandatperioden gjort en hel del för att förenkla för männi-skor att välja vårdgivare och samtidigt möjliggöra för entreprenörer i vården. Det viktigaste är kanske Vårdvalet och Lagen om Valfrihet. En utredning om vårdvalets effekter, gjord av Konkurrensverket, pekar på flera positiva effekter. T ex står patienten hos landstingen mer än tidigare i centrum. Dessutom har bemötande och service fått större uppmärksamhet.

Jag tror att människors entreprenörskraft och vilja att bygga en verksamhet utifrån sina egna idéer är en viktig del av såväl utvecklingen av vården som möjligheten att välja den vårdgivare som passar just den patientens behov.

Ett gott företagsklimat ger resurser till välfärden. Att privata vårdverksamheter lyckas med att göra vinst är helt i sin ordning – under förutsättning att det är rätt och likvärdig kvalité som levereras till alla. För att garantera att alla patienter har tillgång till likvärdig vård oavsett vilken vårdgivare de vänder sig till har Landstingsalliansen i Västmanland föreslagit medicinska revisioner inom familjeläkarverksamheten.

Kristdemokraterna vill dessutom frikoppla barnmorskorna från Vårdval Västmanland. Det skulle möjliggöra att välja barnmorska utan att byta familjeläkare och dessutom att en ny yrkeskår i Västmanland kan starta eget – barnmorskor.

Kristdemokraterna är positiva till ökad valfrihet, stärkt patientsäkerhet och ökat helhetsperspektiv runt patienten. Privat vårdföretagande är en viktig pusselbit!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons