Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäddeholm blir en dyr affär för Västerås

Annons

Det är dags att lägga alla kort på bordet och visa vad Gäddeholm egentligen kostar skattebetalarna i Västerås. På kommunstyrelsen den 11 augusti fick ledamöterna information om att infrastrukturen för Gäddeholm kommer att kosta skattebetalarna i Västerås minst 1,2 miljarder kronor, ja miljarder. Visserligen under 25 års tid men de största kostnaderna kommer i början när exploateringen av området påbörjas. Initialt behövs minst 250 miljoner kronor till investeringar.

Tyvärr räcker inte detta.

I exploateringskostnaderna är det bara medräknat vägar, parker och rekreationsområden. Investeringar som skolor, förskolor med mera är inte medräknat. Inte heller fjärrvärme, vatten och avlopp är medräknat.

Vad kommer bara lokaltrafiken till området att kosta? Här finns underförstådda löften om en regelbunden lokaltrafik redan tidigt i etableringsskedet.

Vad händer om trycket på byggnation minskar? Säg att det bara blev 100 personer som ville bo i Gäddeholm. Då står skattebetalarna i Västerås med en dyr nota för exploatering av en ny stad långt utanför Västerås tätort.

Ett område som kräver både skolor, förskolor, lokaltrafik och nya vägar.

Vi varnade redan när Västerås Stad beslutade om att köpa Gäddeholm. Detta kommer att bli en dyr affär. Det finns många fler områden i anslutning till redan befintliga bostadsområden som kan bebyggas. Det handlar till exempel om områden på väster i närheten av de nya arbetsplatserna och nya bostäder centralt vid Mälaren i närheten av centralstationen.

Det är dags för Västerås Stad att bromsa. Låt inte Gäddeholm bli en belastning. Vi står inför tuffa år framöver med vikande konjunktur och hög arbetslöshet. Skall vi klara områden som utbildning och omsorg krävs det tydliga prioriteringar och vi skall inte binda fast oss vid stora investeringar.

Erbjud hela eller delar av Gäddeholm på marknaden för att se om det skulle finns någon som är beredd att köpa området till den kostnad som Västerås stad har haft för marken. Då vet vi om det verkligen finns intresse för exploatering av ett nytt område.

Elisabeth Unell

Staffan Anger

Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons