Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gajditza: Hårdare tag ger fler självmord i kriminalvården

Annons

Kriminalvården har fortsatta problem med att allt fler tar livet av sig i häktena runtom i landet. I en kommentar stod något som jag alls inte förstod, nämligen att detta kunde vara kopplat till och en följd av allt grövre brottslighet.

Har ingen aning om hur jag ska förhålla mig till och tolka det uttalandet.

Menar man att vi nu fått en kader så förhärdade brottslingar att dessa begår harakiri på svenska häkten för att undgå förhör och därmed inte riskera att prata bredvid mun? Eller menar man att de som begått självmord gjort det av rädsla för repressalier från den svenska maffian?

Ingen som funderat på att det kan ha ett samband med den fullständigt sterila miljön och avsaknaden av mänsklig kontakt. Ingen som funderat på att det slentrianmässiga utdelandet av fulla restriktioner för vilken liten småbov som helst, kan vara förödande.

Ingen som funderat på om det kan vara kopplat till de långa häktningstider som Sverige varje år, i stort sett, kritiseras för av tortyrkommittén.

Kan det vara så att man helt enkelt inte bryr sig då en av stamgästerna kommer in för tredje gången i år och berättar att han mår dåligt och kommer att må jävligt mycket sämre om sisådär tolv timmar då abstinensen blir svårare och svårare?

Inte ens Kriminalvården skulle neka mig en transport till och vård på sjukhus om jag bröt höften i häktet. I det fallet är det solklart var vården finns att tillgå. Jag frågar mig, varför är det inte lika solklart då en intagen fått livslust och livsgnista bruten?

Michael Gajditza

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons