Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garantera vård inom en månad!

Annons

Socialdemokraternas misslyckanden blir allt mer uppenbara. Det syns tydligt i sjukvården. Vården av sjuka och omsorgen om gamla håller inte måttet. Utvecklingen inom äldrevården går åt fel håll och väntetiderna för att få vård eller rehabilitering har blivit längre, vilket har bidragit till en kraftig ökning av sjukskrivningskostnaderna.

Ett huvudproblem för sjukvården i dag är bristande tillgänglighet. Vårdköerna är långa och familjeläkarna för få. Nu planerar socialdemokraterna en egen variant på vårdgaranti med löfte om undersökning eller behandling inom tre månader.

Vi tror att Sverige kan bättre. Folkpartiet har föreslagit en vårdreform som gör det möjligt att garantera patienter behandling inom en månad - inte tre som utlovats av socialdemokraterna. Det är inte dyrare att operera en patient omedelbart än efter tre månader, men att beta av köer som nu finns kräver extra resurser. De ryms mer än väl inom de 4,5 miljarder kronor som folkpartiet vill tillföra vårdsektorn.

Vården måste omorganiseras så att det blir fritt fram att resurserna för sjukvård och sjukpenning kan samordnas och fler alternativ med privata aktörer i vården tillåts.

Svensk sjukvård ska vara så bra att en patient som fått en remiss ska få sin undersökning eller behandling omedelbart eller senast inom en månad. Garantin bör omfatta både rätten att få komma till en specialistläkare och sedan få den behandling som läkaren bedömer behövs.

Att HSB tecknar en privat vårdförsäkring för sina anställda för att de ska få en bra och snabb vård vittnar om ett besvärande misslyckande för socialdemokraterna. Men ingen bör bli förvånad - klarar man inte av att skapa en fungerande vård som gäller alla, så får det konsekvenser.

En politik för bättre vård kräver kreativa vårdformer, fler alternativa vårdgivare, ökad effektivitet och också mer pengar. Detta lovar vi väljarna inför valet 2006.

Torsten Källberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons