Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårmark: Från underhållande hobby till orimliga spelarlöner

VLT-artiklarna om de ekonomiska problemen inom VSK fotboll inledde en minnesresa i tankarna.

Annons

När min svärfar under 1930-talets depression spelade i ett lag som blev östgötamästare var fotbollen främst en publikunderhållande hobby i vilken träning och matcher genomfördes vid sidan av 48 timmars arbetsvecka. Han tog hem fotbollskläderna som svärmor tvättade. Laget reste ofta i tredje klass tågvagnar med träbänkar.

När han som pensionär åtog sig att vara lagledare i samma förening hade man börjat ersätta spelarna för förlorad inkomst och lämnade matchpremier grundade på resultat. Spelarna slängde sina svettiga tröjor, byxor och strumpor på golvet som oavlönade frivilliga plockade upp och tvättade.

Hjärtat hade slutat slå för laget, som var språngbräda för avancemang till högre serie eller i bästa fall utländsk karriär. Många spelare fockades sedan de fört laget till högre division.

I dag gäller helt andra villkor. Beloppen kring Zlatan (med Etó som inbytesvaluta) och Svennis kan få chefer för multinationella företag att känna sig lågavlönade.

För att bli toppidrottare måste man visserligen utöver anlag träna hårt för en relativt kort blomningstid på idrottsarenorna och bör få skälig ersättning jämte möjlighet att ur skattesynpunkt sprida höga inkomster under de goda åren på en längre period för att få råd att inte emigrera.

Spelarlönerna angår oss alla, då det är vi vanliga medborgare – åskådare eller köpare av sponsorernas produkter – som i slutändan skall betala idrottsutövarnas löner. Därför krävs sansade rimlighetsbedömningar. Tänk om vi kunde börja tänka om!

Visserligen skapas ökad bredd när unga vill bli toppstjärnor eller drivs av näriga föräldrar till hårdträning, men alla lyckas inte. Många av dem som misslyckas kunde kanske med en annan karriärhunger ha blivit uppfinnare, företagare eller duktiga hantverkare.

Är det rimligt att höga spelar- och tränarlöner skall bringa idrottsklubbar på fall, när många ofta ifrågasätter höga löner till de många hjältar som bidrar till att skapa jobb och välfärd i arbetslivet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons