Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge 225 000 invånare ett eget universitet!

Annons

Västerås och Eskilstuna kommuner har tillsammans nästan 225 000 invånare. Detta befolkningsunderlag utgör cirka 100 000 människor fler än detsamma i Örebro kommun och cirka 40 000 fler än i landets fjärde största kommun Uppsala. Sett i detta perspektiv är den socialdemokratiska regeringens långvariga vägran att ge Mälardalens högskola universitetsrättigheter på egna meriter mycket märklig.

Befolkningsunderlaget för ett stort och självständigt universitet finns i regionen. Kvalitet i utbildning och forskning hos Mälardalens högskola finns likaså. Vart i pälsen sitter då loppan? Socialdemokraternas motstånd i denna fråga är med all sannolikhet kopplad till förslaget att göra Mälardalens högskola till en filial till den tidigare regionala högskolan i Örebro. Högskolan i denna stad har tidigare av Göran Perssons regering erhållit universitetsstatus utan att uppfylla Högskoleverkets kvalitetskrav på ett universitet när ärendet bereddes inför regeringsbeslutet.

Nu verkar socialdemokraterna gå från ord till handling i frågan att göra högskolan i Västerås och Eskilstuna till en filial till den i Örebro med universitetsstatus. Universitetsansökan från Mälardalens högskola bordlades nyligen av s-regeringen. Detta efter att ansökan har legat obesvarad och samlat damm i regeringskansliet under åtta års tid.

En för regeringens ambitioner i frågan ändamålsenlig rektor har tillsatts för Mälardalens högskola. Uppdraget verkar klart: Lägg ner Mälardalens högskola som självständig enhet! Integrera delarna i Västerås och Eskilstuna med det nya universitetet vid Hjälmaren och Mälaren!

Inte ett pip hörs från vare sig rektor eller den socialdemokratiska ledningen i Västerås om det rimliga kravet på att rektorssätet för det föreslagna trestadsuniversitetet skall placeras i den största staden. Rektorssäte i Örebro ingår tydligen i förutsättningarna från regeringen. En veckopendlande rektor och sossarnas partifolk i Västerås får rätta sig efter detta.

S-regeringens politik hotar Mälardalens högskola som självständig forsknings- och utbildningsenhet. Till detta kommer en för regionen ofördelaktig regeringspolitik med tåg som inte går, järnvägsspår som inte byggs för att slippa köer av tåg med olika hastigheter, otidsenliga småvägar mellan stora befolkningscentra och flygskatter som riskerar att ta bort trafikunderlaget och stänga igen Västerås flygplats.

Frågan till Ulla Persson (s) och socialdemokraterna i Västerås är enkel: Varför ska väljarna i Västerås rösta på ett regeringsparti som tar strupgrepp på stadens strategiska utvecklings-möjligheter?

En röst i höstens riksdagsval på något av de tre partierna i vänsterkartellen är en röst för att lägga ner Mälardalens högskola och dess egna universitetsplaner. En röst på centerpartiet är dess motsats. En politik för Mälardalens universitet i Västerås och Eskilstuna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons