Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge alla elever möjlighet att fritt välja skola

Annons

I VLT den 22 september kräver fyra vänsterpartister hårdare tag mot stadens friskolor.

De påstår att friskolorna inte tillför något, att det råder fri etableringsrätt för friskolor, att skolorna drivs av vinstintressen och att de är kostnadskrävande för kommunerna.

Före friskolereformen var möjlig-heten att välja skola en förmån som var förunnad dem som hade en förälder med välfylld plånbok, då hade man möjlighet att få gå i någon av de privata skolorna.

Nu är det inte så: alla föräldrar har rätt att välja en annan kommunal skola eller en friskola för sina barn. Denna rätt uppskattas oerhört mycket av föräldrarna enligt alla undersökningar.

Att landets skolor drivs i kommunal regi kan inte vara ett självändamål. Varken elever, föräldrar, lärare eller samhället i stort har intresse av att dåliga skolor skyddas från konkurrens av bättre skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående.

Och i en rapport från Skolverket som kom i förra veckan fick vi bekräftat att i kommuner där det finns valmöjligheter blir kvaliteten på skolorna bättre, både de kommunala och friskolorna! Fri- skolorna har alltså tillfört mycket till det svenska skolväsendet.

Fristående skolor har heller inte, som vänsterpartisterna påstår, fri etableringsrätt. Om en kommun kan visa att en friskola som vill starta får långsiktiga negativa ekonomiska konsekvenser för skolväsendet i kommunen, så får friskolan inte tillstånd att starta. Detta inträffar ofta när Skolverket beslutar om ansökningarna.

De fyra vänsterpartisterna påstår vidare att om en friskola plötsligt läggs ner så får kommunen med ens ökade kostnader. Nu händer det tack och lov ytterst sällan att en friskola tvingas stänga, så det finns ingen anledning för Västerås att låta en massa skolbänkar stå tomma och dra kostnader.

De "beredskapskostnader" som vänsterpartisterna talar om drar kommunerna redan i dag av från friskolornas skolpeng, men de gör ofta alldeles för stora avdrag.

Ingen elev vill gå i en skola där kvaliteten på undervisningen skyms av vinstintressen. Att välja en friskola är ett aktivt val och friskolor måste dag-ligen inför elever och föräldrar göra sig förtjänta av sina elever. Jag skulle önska att de kommunala skolorna hade samma krav på sig. Ingen kommunal skola har, såvitt jag vet, någonsin lagts ner för att den varit dålig.

Jag skulle önska att vi kunde lyfta blicken i friskoledebatten och låta den handla om det som är väsentligt: om alla barns rätt till en bra skolgång i en skola där de får må bra, känna sig sedda och uppskattade, och att de ska få utveckla hela sin förmåga. Och att detta borde gälla oavsett om skolan råkar vara kommunal eller fristående.

Gert Assermark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons