Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge mer frihet under ansvar

Annons

Förtryck är ett strukturellt problem skriver Karin Thorborg och Stefan Kudryk den 23 april. Detta kan vi som moderater hålla med om. Problemet är att vänsterpartiet alltid vill lösa problem med lagstiftning och kvotering. Det främsta argumentet för kvotering, enligt vänstern är att åtgärden under en period är nödvändig - som ett medel för att uppnå jämställdhet. Men medan kvotering pågår kan den konstgjorda könsbalansen inte bevisa jämställdhet. Tvärtom kan den tillverkade könsbalansen istället dölja och permanenta en reell ojämlikhet.

Strukturer kan förändras genom att flera individer agerar tillsammans. Ett tydligt sådant exempel var en artikel i samma dags VLT om män som tar pappaledigt. Nu är det min tur och jag vill ta tillvara på möjligheten att vara med barnen och sed em utvecklas, är tydliga exempel på att det går att ändra och att det sker en samhällsförändring idag. Pappor vill vara hemma, trots arbetsgivares motstånd, står pappor på sig och nyttjar möjligheten till pappaledighet.

Karin Thorborg och Stefan Kudryk ojar sig också över avdrag för hushållsnära tjänster. Det är märkligt att när det handlar om avdrag för snickerier med mera då är det inga protester men för hushållsnära tjänster skulle jämställdheten hotas. Detta är ett typiskt exempel på hur tjänster inom traditionellt manliga yrken har status, men man förfasas över tjänster inom traditionellt kvinnliga yrken. Debatten vinklas till att gälla pigor, men är det bättre att vara dräng?

Ur jämställdhetsperspektiv är detta ohållbart. Det är dags att ge hushållsnära tjänster status. Det är dags att verksamma inom dessa yrken kan starta eget och också klara av att leva på det. Det är dags att säga ja till att vi skall kunna köpa hjälp i hushållet på lika villkor, som vi kan köpa hjälp att bygga om huset eller lägenheten.

Det är också dags att slå hål på myten om vem det är som köper hushållsnära tjänster. Det är alla. Precis som det är alla som köper ombyggnader av hus eller lägenheter. Forskning från Finland visar att efterfrågan till stor del kommer från yngre dubbelarbetande småbarnsföräldrar och pensionärer. Skatteavdrag för hushållstjänster har därtill minskat svartjobben från 60 till 25 procent. Det befrämjar kommunernas ekonomi samt den ekonomiska tillväxten eftersom fler arbetslösa får jobb och betalar skatt.

Ingen jämställdhetsplan i världen kan ändra på förhållanden utan det är bara du och jag, vi tillsammans, som kan försätta berg och ändra på fastslagna strukturer som stänger in och låser fast människor.

Genom att ge familjer och människor mer frihet under ansvar över sina liv, kan vi ändra på förhållanden och inte genom ny lagstiftning.

Elisabeth Unell

Ann-Kristin Ekman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons