Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge nya riksdagsledamöter 20 procent över tidigare lön

Annons

Av 123 riksdagspolitiker som avgick eller inte kandiderade efter 2010 års val hade 37 procent fortfarande inkomstgaranti från riksdagen i april 2012, visar en granskning av SVT. Av Vänsterpartiets och Socialdemokraternas före detta ledamöter utnyttjar 63 procent respektive 59 procent riksdagens inkomstgaranti medan Miljöpartiet har 40 procent.

Hur kan det ha blivit så att de som valts som ombud i partier som säger sig värna om de svagaste i samhället är de som utnyttjar inkomstgarantin mest?

Det hänger förmodligen ihop med att dessa partiers riksdagsledamöter i större utsträckning än andra rekryteras från ombudsmannatjänster eller lågavlönade tjänster i offentlig förvaltning. När riksdagslönen försvinner blir det svårt att få en lön på den fria arbetsmarknaden som står i paritet med den lön man vant sig vid i riksdagen.

De som blir politiker säger sig drivna av en vilja att påverka och förändra. Detta skulle som en konsekvens innebära att lönen inte är av avgörande betydelse.

Ett förslag att komma till rätta med problemet vore att riksdagsledamoten får ett påslag om 20 procent på den deklarerade lönen året före inträdet i riksdagen. Sedan får varje partiledare årligen en lönepott (i år 2,6 procent) att fördela efter förtjänst mellan sina partikamrater, precis som vilken annan chef som helst.

Detta kan ju inte vara främmande eftersom inte heller offentlig förvaltning längre har parallella tjänster placerade i samma lönegrad, oberoende vilka som innehar dem. Avsättning till tjänstepension ska givetvis göras som för alla andra.

Ett avgångsvederlag under en kortare tid får väl anses rimligt.

Fördelen med detta vore att sammansättningen av politiker i riksdagen kunde få en större bredd om folk från näringslivet kunde medverka med sitt kunnande om administration, logistik, produktionsflöden, prioriteringar, riskanalyser och kostnadsmedvetande. För några av dessa rekryteringar behövs kanske ett lönetak så att inte statsministern blir ”lågavlönad”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons