Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss avdragsrätt för hushållstjänster

Annons

I en läsarfråga i Dagens Nyheter om det borde vara skatteavdrag på hushållstjänster svarade närmare 6 000 personer. 68 procent svarade entydigt ja. I en undersökning som SIFO gjort för Rapport säger 30 procent av svenskarna att de kan tänka sig att betala svart för att få hjälp med tjänster i hushållet. Enligt Skatteverkets beräkningar är den svarta marknaden för hushållsnära tjänster värd 3 miljarder kronor. En stor del av den marknaden skulle bli vit om riksdagen beslutade om avdrag för hushållsnära tjänster.

I Finland har systemet med avdragsrätten genomförts med stöd av socialdemokraterna och snabbt vunnit i popularitet. Det är allt färre som anlitar svart städhjälp. Vinsten med svart städhjälp är obetydlig och riskerna stora. När den som utför jobbet är lagligt avlönad uppstår däremot inga oklarheter med försäkringar om det händer en olycka. Systemet med avdrag för hushållsnära tjänster gör också att många äldre kan bo kvar hemma betydligt längre. Vilket inte bara är en samhällsekonomisk vinst utan även ett mått på livskvalitet.

Närmare 100 000 personer i dag är anställda i olika hushållsjobb i Finland. I Sverige sjunker inte arbetslösheten nämnvärt. Det kostar staten och kommunerna otroliga pengar.

I Västerås står hälften av de arbetslösa till arbetsmarknadens förfogande. Säkerligen skulle många av dessa kunna arbeta med hushållsnära tjänster. Tänk vilka extra inkomster statskassan skulle få, Sven-Erik Österberg! I stället för svartjobb och arbetslösa så öppnar en helt ny bransch möjligheter till sysselsättning.

I Malmö har det kommunala bostadsbolaget MKB tillsammans med HSB krävt avdrag för hushållsnära tjänster. Deras skäl är glasklart: - Det skulle bidra till att bryta isolering och bidragsberoende i våra Bostadsområden, säger MKB:s vd Lars Birve.

I projektform har MKB utbildat och förmedlat vad man kallar hemkonsulenter. Det har varit invandrarkvinnor som hjälpt hyresgäster med till exempel tvätt och städning. Efterfrågan på tjänsterna har varit stor och för invandrarkvinnorna har projektet betytt en möjlighet att få en inkomst och att lära sig svenska. Chansen att komma ur ett bidragsberoende ger människor starkare självförtroende.

Folkpartiet liberalerna har sedan ett flertal år krävt avdragsrätt för hushållsnära tjänster. Nyligen föreslog den borgerliga alliansen att man ska få tillbaka upp till 2 000 kronor i månaden om man köper städning, trädgårdsarbete, barnpassning och dylika tjänster. Man ska få dra av hälften av de utgifter man haft upp till 50 000 kronor om året, alltså maximalt 25 000 kronor.

Regeringen påstår sig vara mot avdragsrätten för hushållsnära tjänster ur något slags jämställdhetsperspektiv. Var finns jämställdheten i att skatterabattera traditionella manliga arbeten men inte kvinnliga? Var finns jämställdheten i att många kvinnor avstår chefsjobb eftersom de fortfarande år 2004 drar det tyngsta lasset hemma? Var finns jämställdheten i att många kvinnor jobbar svart med hushållstjänster, utan anställningstrygghet? Jag håller med den tidigare SSU-ledaren Niklas Nordström då han i en artikel i Dagens Nyheter (2004-10-24) säger att det är ett svek av socialdemokratin att inte se den grupp kvinnor som jobbar svart med hushållstjänster och som far väldigt illa. Inga pensionspengar som betalas in. Inga försäkringar som gäller om det händer en olycka. Ingen uppbackning av samhället för de tjänster som de utför och som hjälper många stressade föräldrar att få tid över för varandra och barnen.

Tydligen finns det vissa socialdemokrater som är för avdrag på hushållsnära tjänster.

Är du en av dem, Sven-Erik Österberg?

Agneta Berliner, ledamot i Västerås kommunfullmäktige för Folkpartiet liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons