Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge yrkesinriktade elever en chans - inför tvåårig gymnasieskola!

Annons

När socialdemokraterna tog över regeringsmakten för tio år sedan, fick 90 procent av eleverna i Sverige avgångsbetyg fyra år efter att de påbörjat gymnasiet. Förra läsåret var det bara knappt tre fjärdedelar av eleverna som lyckades med det. Och här i Västerås var det ännu färre. På vissa yrkesförberedande program var det mindre än hälften av dem som började, som tre år senare nått utbildningens mål.

Huvudorsaken till dagens situation är att alla utbildningar i gymnasieskolan ska vara så lika som möjligt. Pappa till denna grundidé är Göran Persson som genomförde gymnasiereformen.

Bakom reformen låg en nedvärdering av yrkeskunskaper.

I stället för att säkra att yrkesutbildningarna verkligen gav gedigna yrkeskunskaper, var tanken att höja statusen genom att göra dem så akademiska som möjligt. Det innebär att yrkesutbildningarna nu har ett mycket omfattande teoretiskt innehåll. En elev som vill bli snickare läser under ett år samma svenska som en elev som vill bli professor i svensk litteratur. Det är nästan obegripligt att det är den svenska arbetarrörelsen som ligger bakom denna nedvärdering av icke-akademiska yrken.

Jag tror varken att alla ungdomar har ambitionen att läsa in akademisk behörighet eller att samhället blir bättre om alla är akademiker.

Det finns ungdomar som inte vill läsa in högskolebehörighet. I sextonårsåldern finns det också en stor grupp ungdomar som är skoltrötta på grund av de teoretiska ämnena, men där många säkerligen skulle hitta motivationen att utveckla praktiska yrkesbegåvningar. Varför ska det inte finnas en utbildning för dem?

Det gynnar ingen att så många ungdomar slutar gymnasiet med dåligt självförtroende och dåliga betyg. Eller hoppar av. Det är betydligt bättre att det finns utbildningar med rimliga mål som kan fullföljas. Framtidens arbetsmarknad kräver kompetens. Men det betyder inte att alla behöver vara akademiker. Tvärtom är det lätt att förutse en brist på yrkesutbildad personal. God yrkesutbildning är en kompetens som måste räknas.

Grundskolan är till för att ge alla elever en gemensam bas. Gymnasiet ska förbereda för vidare studier eller för att gå vidare direkt ut i arbetslivet. Det är dags att dra konsekvenserna av Göran Perssons misslyckade gymnasiereform. Det är dags att respektera elevernas yrkesval.

Därför har jag i kommunfullmäktige lagt förslaget att söka dispens hos regeringen så att vi i Västerås ska få erbjuda yrkesinriktade elever tvååriga gymnasielinjer. Det är bättre att eleverna har en kortare, avslutad utbildning bakom sig som är anpassad till det yrke eleven valt, än att de hoppat av en utbildning som inte svarar mot arbetslivets krav.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons