Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam EU-röst i FN?

Annons

EU-parlamentet röstade om en resolution om reformer av FN under sammanträdesperioden i Strasbourg vecka 40. Junilistan anser inte att EU och dess parlament skall diktera hur FN skall reformeras och vad som bör vara organisationens målsättningar.

Bland förslagen som EU-parlamentarikerna hade att ta ställning till var bland annat om EU på sikt skall representeras av en gemensam plats i FN: s säkerhetsråd. Ett annat förslag innebar att gemensamma EU-delegationer skall upprättas vid FN:s olika högkvarter. Socialdemokraternas ledamöter stödde dessa förslag och visade därmed att de förordar att medlemsländerna skall harmonisera utrikespolitiken och tala med en röst i EU-sammanhang.

Jag befarar att de små ländernas röster inte kommer att höras om EU skall tala med en röst i internationella sammanhang. Vilken av EU: s 25 röster skulle tala genom den gemensamma platsen i FN:s säkerhetsråd? Frankrikes? Storbritanniens? Skulle Sveriges röst överhuvudtaget höras? I samband med Irak-kriget märkte vi att medlemsländerna hade vitt skilda uppfattningar i utrikespolitiska frågor. Låt oss bejaka det mångfasetterade Europa och låt oss arbeta för att samtliga röster skall höras i den europeiska och internationella debatten.

Hélène Goudin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons