Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomför folkomröstningen om Mimer

Annons

Hyresgästföreningen har med råge nått sitt mål i Västerås. Under några intensiva veckor har 7000 namnunderskrifter samlats in från västeråsare som krävt folkomröstning om bostadsbolaget Mimers framtid. Så mycket som en tredjedel av Mimer ska säljas ut och det gillar inte medborgarna. Budskapet till politikerna är: skrota ombildningsprogrammet, eller ge oss medborgare möjligheten att visa er politiker att ni har fel i frågan om utförsäljningar.

Namnen är nu överlämnade till Västerås stad. Kommunfullmäktige har att avgöra om det ska bli en folkomröstning eller inte. Vi förväntar oss ett besked i frågan under försommaren.

Det blir ett viktigt besked på flera sätt. Vi förväntar oss att politikerna tar det demokratiska ansvaret, lyssnar till folkviljan och genomför en folkomröstning. Vi förväntar oss också att signalen från medborgarna är tydlig - att förslaget om utförsäljning ogillas. Hyresgästföreningen släpper kravet på folkomröstning endast om Mimers ombildningsprogram skrotas.

Det politiska spelet är inte alltid logiskt. Det finns en risk att det gått prestige i den här frågan och att den politiska majoriteten driver sitt förslag vidare, trots det breda motståndet. Låt oss i så fall skicka en tydlig signal redan nu: Vi tänker fortsätta att fajtas. Vi

tänker kräva en förklaring från varenda kommunpolitiker som stödjer förslaget om utförsäljningar. Vi kommer aldrig att acceptera en bostadspolitik där ombildningar och utförsäljningar ses som magiska manövrar för att lösa problem med integration.

Istället vill vi stödja en bostadspolitik som tar ansvar för en rättvis bostadspolitik mellan de olika upplåtelseformerna. I Västerås är det hög tid för en bred medborgardialog om bostadspolitiken. Det behövs ett bostadspolitiskt program med bred förankring, för att slippa liknande utförsäljningsförslag

i framtiden.

Ombildningar och utförsäljningar kommer att motverka integrationen, vilket politikerna menar är ett av de tyngsta skälen till ombildningarna. Det är i de centrala delarna av staden som det finns ett tryck att få köpa ut lägenheter eftersom det är där man kan tjäna pengar på lägenhetsaffärer. Säljs allmännyttan lägenheter ut i centrum blir det svårare för vanligt folk att få lägenheter i de mer attraktiva delarna av Västerås.

Den som vill minska segregationen i Västerås måste tänka i andra banor.

* Bygg flerbostadshus i villaområden och

planera för villor och bostadsrätter där det finns många hyreshus.

* Bygg ihop Västerås så att stadsbebyggelsen knyter ihop stadsdelarna.

* Se till att det finns snabba kommunikationer på längden och tvären mellan stadsdelarna.

* Se till att vi får ut arbetsplatser i förorterna - privata och offentliga.

* Se till att den kommunala servicen håller hög klass också i förorterna.

Efterfrågan på att köpa sin bostad bland dem som bor i ytterområdena är ganska sval. Bostadsrätt är inte bara frihet - det medför också ett stort ansvar. Fastigheten ska renoveras, nya stammar ska dras, kraven på förnyelsebar energi måste uppfyllas och så

vidare. I områden där man senare inte kan förvänta sig stora vinster på sitt boende innebär dessa åtaganden en stor risk.

Hyresgästföreningen kommer aldrig att acceptera ett lotteri, där de som just för tillfället råkar bo i centralt belägna lägenheter får köpa vad som är alla västeråsares egendom. Andra kommunala verksamheter bjuds inte ut på samma slumpartade sätt. Vi kommer aldrig att acceptera att Mimer blir en handelsvara.

Vi kommer aldrig att acceptera en bostadsmarknad som det är omöjligt att ta sig in på för vanliga människor. Vi kommer aldrig att acceptera att allmännyttan blir tandlös i sina sociala ambitioner. Vi kommer aldrig att

acceptera att enskilda medlemmar i vår förening sätts i knipa på grund av slarviga politiska beslut.

Hyresgästföreningens säger inte nej till

bostadsrätter. Vi säger ja till att hyresrätter ska få fortsätta vara hyresrätter och att behovet av nya bostadsrätter löses genom ökat byggande. När 7000 människor under kort tid skriver på ett krav om folkomröstning om hyresrättens framtid är det ett tydligt besked - rör inte våra hyresrätter.

Barbro Engman

Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Hans Ohlsson

Ordförande Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons