Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genomför inte bygglovplikt för lantbruket

Annons

Lantbrukarna är, och har historiskt sett varit, befriade från bygglovsplikt när det gäller ekonomibyggnader, djurstallar och liknande byggnader. Det har varit ett bra sätt för lantbruket att på ett enkelt och kostnads-effektivt sätt kunna planera sin gårds byggnation.

Det har inte bara varit lantbrukaren som haft glädje av den tågordningen. Det har tydligen varit väldigt bra för de kulturellt intresserade. Svenska staten lägger mycket pengar på att utbilda och informera om kulturmiljöer på landsbygden samt pengar på att bevara byggnader och gårdsmiljöer som lantbruket skapat. Ängslador, lador i jordbrukslandskapet anses till exempel bevaransvärda. Hela byar på landsbygden anses vara kulturpärlor.

Bonden har genom sin känsla för stil och funktionalitet byggt och skapat en landsbygd som passat gårdens och lantbrukets behov. En hel landsbygdsmiljö, omhuldad av alla, har på det sättet vuxit fram. Det är ju faktiskt så att det finns lantbruk som kan bli föremål för att bli kultur-reservat.

Nu håller man på att se över PBL. Med intentionen att förenkla regelverket för nybyggnation. För lantbruket kan den förenklingen innebära att det blir byggnadslovplikt för ekonomibyggnader för lantbruket. Ska det kallas förenkling, att lantbruket får extra kostnader i form av sökande av bygglov? Försening av byggnationen riskeras under den kommunala utredningsprocessen.

Varför ska en näring som historiskt sett visat sig kunna balansera funktionalitet, stil och känsla inte kunna få ha det förtroendet även framöver?

Låt lantbruket ha möjligheten kvar att kunna bestämma själv hur gårdens ekonomibyggnation ska genomföras. Fördyra och försvåra inte byggnationen för lantbruket. Genomför inte bygglovsplikt för lantbruket!

Per Nyström

lantbrukare i Väster Färnebo

Förtroendevald i LRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons