Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort det glömda valet

Annons

Valen till landstingen brukar kallas "det glömda valet". Det mesta intresset i valrörelsen brukar koncentreras till partiledarna och regeringsfrågan. Om det blir något utrymme över så kan de lokala frågorna i kommunalvalet göra sig gällande. Sedan räcker orken hos väljare och massmedia inte riktigt till för landstingen. Så mycket trevligare då att i måndagens VLT få läsa inte mindre än två debattartiklar om landstinget.

Lars Eriksson (s) försöker skylla socialisternas misslyckanden på att Heby byter län. Av någon anledning anser han tydligen att detta skulle vara oppositionspartiernas i landstinget fel. Men frågan om Heby behandlades i en lokal folkomröstning i Heby kommun. Därefter har den socialdemokratiska regeringen beslutat att genomföra länsbytet. Frågan har aldrig varit uppe i Västmanlands landstingsfullmäktige.

Problemet för vårt landsting är att finanslandstingsrådet Glenn Andersson (s) i förhandlingarna med Uppland åstadkommit ett dåligt avtal, vilket gör att vi åker på kostnader på långt över 100 miljoner vid länsbytet. Hur kan det vara oppositionsalliansens fel?

I den andra artikeln går ordföranden i Västmanlands läkarförening Stig Reinholdsson hårt åt politiker och tjänstemän i landstinget. Han skriver bland annat "det finns visserligen partier som har avskaffandet av landstingen i sina partiprogram, men i debatten på landstingsnivå?.. är det helt tyst om detta. Är man så kallade oppositionslandstingsråd med arbetsfri inkomst, så sågar man ju inte gärna av den gren man själv sitter på."

Det måste väl vara undertecknad han tänker på. Jag är oppositionsråd för moderaterna, som ju länge haft på programmet att landstingen skall avskaffas. Enligt Reinholdsson skulle jag alltså vara korrumperad och tyst i frågan, för att få behålla min "arbetsfria" inkomst.

Jag blir förargad över detta påhopp. Jag är banne mig inte tyst i frågan. I det provval där de moderata partimedlemmarna får säga sitt talade jag tydligt om att jag vill avskaffa landstingen och det snabbt. Efter provval och nomineringsstämma är jag placerad på första plats på valsedeln i östra kretsen. Det är alltså ett populärt krav inom partiet. Jag försummar heller inte något tillfälle att torgföra denna min åsikt. Att det sedan är svårt att nå ut med vad som händer i landstingsdebatten torde inte bara vara mitt fel.

När det sedan gäller arbetsinkomsten så kan jag upplysa Reinholdsson om att jag är tjänstledig från mitt arbete som IT-säkerhetschef vid Upplands regemente för att vara oppositionsråd. Jag har alltså ett ordinarie jobb som jag trivs oerhört bra med, intressanta och varierade arbetsuppgifter, de bästa arbetskamrater man kan önska sig och en lön som är jämförbar med den som politiker. En annan fördel jämfört med politiken är att man som politiker tvingas jobba många kvällar och helger. Arbetsfri, pyttsan, Stig Reinholdsson är välkommen till mig om han vill veta mer om vad en "arbetsfri" politiker förväntas göra!

Det var inte ett lätt beslut att släppa mitt jobb för att ägna mig på heltid åt politik. Jag ser det som en sorts värnplikt. Fler människor borde aktivt ägna sig åt politik någon gång i livet för att försöka påverka samhället. Att bara sitta hemma och gnälla förändrar ingenting. Men jag hoppas att vi kan avskaffa landstingen snarast, så att jag kan återgå till mitt vanliga jobb, innan utvecklingen där har sprungit ifrån mig.

Tills vidare finns ju landstingen kvar, vad vi än tycker om det, och de påverkar i hög grad medborgarnas liv och leverne. Det är därför viktigt att rösta även i detta glömda val. En röst på något av oppositionspartierna i Västmanlands landsting gör till exempel att vi i framtiden slipper de kaotiska upphandlingar av familjeläkare som socialisterna ställer till med.

Magnus Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons