Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte folkmordet i Srebrenica!

Annons

Det var för tio år sedan. Skräckslagna människor, torterade fysiskt som psykiskt, pojkar i åldern nio och uppåt och andra män i alla åldrar. Det var över 8000 liv som släcktes under ett par dagar.

FN var där men gjorde ingenting. Nato hade inga befogenheter att ingripa då. Det hände inte i Afrika, utan det hände i vår kontinent Europa, i staden Srebrenica i Bosnien och Hercegovina.

Om du undrar vem de skyldiga till masslakten är och om de sitter fängslade, kan vi konstatera att de går fria och hyllas som hjältar i Belgrad och andra städer i Serbien. De heter Radovan Karadzic och Ratko Mladic. Råkar man vara i Belgrad kan man till och med köpa en T-shirt med deras bild och text under som lyder "våra nationella hjältar" oftast på serbiska, men även på engelska i vissa fall.

Ja, ni läste rätt, de hyllas som hjältar i Serbien i dag och trots alla bevis är det mer än hälften av serberna somt inte tror på att folkmorden i Srebrenica ägt rum. Två tredjedelar av serberna hyllar de två ovannämnda krigsförbrytarna som hjältar.

Det som bosnierna upplevde var ett helvete på jordens yta. Det är ännu ett bevis för att dödslägret från andra världskriget - Auschwitz - inte var nog för att avhålla mänskliga bödlar från folkmord.

Det finns två faktorer som oroar oss idag: Den ena är att det tar alldeles för lång tid för de skyldiga att ställas till svars. Det har inte med bevisbrist att göra. Massgravarna är bevis som inte går att bortse i från. Trögheten beror delvis på avsaknaden av en gemensam EU-utrikespolitik och delvis på den serbiska regeringens ovilja på att gå det internationella samfundets till mötes när det gäller de två nämnda krigsförbrytarna. På sista tiden har dock hoppet om ett närmande till EU fått den serbiska regeringen mer samarbetsvillig till krigsförbrytartribunalen i Haag, men det räcker inte.

Den andra och farligaste faktorn består av själva bemötandet av dagens extrema nazist- och rasistgrupper som antingen förnekar att folkmordet i Auschwitz ägde rum eller så hänvisar de till massmorden där som "ett föredöme" för våldshandlingar gent-emot andra som ser olika ut, tillhör en annan folkgrupp och har en annan hudfärg eller religion.

Vart är vi på väg? Vi kan förlåta, men under inga omständigheter får vi glömma det som har hänt i Srebrenica för tio år sedan och det som hände i Auschwitz för 60 år sedan. Vi får aldrig ge vika förrän krigsförbrytare ställs inför rätta och får de straff de förtjänar.

Låt oss tala öppet för våra yngre syskon, barn och barnbarn om de rysliga övergrepp som bosniska muslimer i Bosnien, judar under Nazityskland, albaner i Kosovo fick sättas för. Låt Srebrenica finnas kvar i vårt minne, för att nuvarande och kommande generationer skall slippa uppleva nya folkmord, de värsta helveten på jorden. Aldrig mer folkmord!

Cecilia Malmström

Avni Dervishi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons