Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte nazismens offer

Annons

Den 27 januari var det 61 år sedan dödslägret Auschwitz utanför Krakow i södra Polen befriades och sanningen om nazisternas illgärningar började spridas över världen. Det är numera minnesdag över nazismens offer.

Auschwitz och närbelägna Birkenau var de största dödsfabrikerna och har blivit symbolen för nazisternas ondska. Men det kunde lika gärna ha handlat om Dachau, Treblinka, Majdanek eller Belzec. Listan kan göras lång. Till Auschwitz-Birkenau fördes inte bara judar från Polen utan också från andra länder som ockuperades av Hitlers soldater, däribland Norge och Danmark. Av 700 norska lägerfångar överlevde bara fem.

En och en halv miljon människor dog i Auschwitz-Birkenau. Det enda som finns kvar är de stulna ägodelarna, högarna av kvinnohår, benproteser, kläder, kastruller, tandborstar. Och barnskor. Tusentals barnskor. Under de fem år lägret existerade föddes 700 barn. Av dem överlevde 46.

Ondskan som präglade Förintelsen är ändå ofattbar. Det är som om mördandet inte går att omfatta med ord. 10 miljoner människor mördades, varav 6 miljoner judar. Nazismen slog besinningslöst mot alla som inte passade in i "rasbiologin", utöver judar också resande folk, handikappade och homosexuella. Mördandet var inte resultatet av en olycka eller ett plötsligt dåd av en galning.

Förintelsen var systematiskt planlagd och genomförd med byråkratisk noggrannhet. Den var resultatet av att hatets ideologi drivits till det yttersta. Men antisemitismen, främlingsfientligheten och hatet är inte borta med tredje rikets fall. Ännu dödas människor världen över i tusental, bara för att de har viss hudfärg, etnicitet eller religion.

I höstas visade en rapport från säkerhetspolisen att hatbrotten i Sverige blir fler. 2004 skedde fler än 4 000 attentat, attacker eller hot. Det är över tio brott per dygn. De flesta begås inte av nazister eller liknande organiserade grupper, även om de ofta är inblandade i de mest uppmärksammade grova våldsbrotten, i synnerhet dem mot judar. I stället är det "vanligt folk" som står för den stora delen anmälda fall.

Brotten sker i vår vardag. Västmanland har näst flest brott, och flest våldsbrott, med främlingsfientliga motiv. Vårt län har den högsta andelen homofobiska hot och misshandelsbrott.

All brottslighet som bygger på hat hotar enskilda personer och hela vårt samhälle. Därför behövs insatser för att befästa de värden som frihetens ideal sprungit ur och fördjupa medborgarnas delaktighet och inflytande i demokratin.

Skolan har en central roll att spela. De värderingar som en rättsstat bygger på får aldrig betraktas som självklara, utan behöver ständigt försvaras och förstärkas. Individens okränkbarhet och varje människas värdighet ska vara utgångspunkten. Redan 1947 bestämde det polska parlamentet att Auschwitz och Birkenau skulle bevaras som museum. 1979 uppfördes det på Unescos världsarvslista.

Museet har en halv miljon besökare per år. I Birkenau står ett monument över offren. Som en påminnelse om vad som hände. Att det aldrig får upprepas. Vi får aldrig glömma. Inte i vår tid och aldrig någonsin.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons