Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God litteratur är trevligt också

Annons

Det började si så där i tisdags. Stressigt, regnigt och med en huvudvärk som bara väntade på att slå till med full kraft. Maken, som snällt erbjöd sig att köra mig, fick ta emot en hel del gnäll i bilen. Det är väl inte precis så man skall tacka för en tjänst.

"Jag måste lära mig att tacka nej ibland", sade jag till mig själv. Man kan inte hinna med allt och nu det är väldigt, väldigt mycket på jobbet. Snart är den lilla VLT, med det digra innehållet, på era köksbord och vi har fullt upp med att hinna få allt klart i tid till den 13 oktober.

Jag bannade mig själv också för att jag inte hade förberett mig inför det stundande mötet som jag borde ha gjort. Det är inte speciellt artigt att komma med andan i halsen, en irrande blick och ta människors tid i anspråk utan att ha något att bjuda igen.

Det skulle bli något helt annat än jag väntade mig. Först av allt stod det en vänlig och leende kvinna och mötte mig. Inger Carlin tog i hand och jag blev med ens mycket lugnare. När vi sedan trädde in i en fantastiskt vacker och rogivande trädgård på Eriksgatan i Västerås, utan tillstymmelse till höst och kyla, kändes det genast ännu bättre.

Jag fick den stora förmånen att träffa 13 generösa, spjuveraktiga och reflekterande damer på en gång. Oh, vad vi hade det trevligt under några eftermiddagstimmar. I 40 år har Stallhagens Litteraturcirkel funnits till, dels för den goda läsningens skull, dels för att ha det fint tillsammans. Ordföranden Karin Tengstrand har varit med hela tiden och sedan ett antal år är det i Berit Löfs vackra hem de träffas.

- Vi började i Liberala Studieförbundets regi, men gick efter ett tag över till att bli en privat förening. Det var efter en essä av Margit Abenius, som finns i hennes bok "Memoarer från det inre", som jag fick idén att starta cirkeln, berättar Karin Tengstrand.

En av kvinnorna, som också har varit med från starten, är Ulla Buremalm, som dagen till ära hade skrivit en egen dikt för att uppmärksamma 40-åringen. Vi lyssnade på Ullas alster och sköljde ned med ett glas champagne. Vilken grej på en dag som börjat så stressigt och trist!

De flesta av kvinnorna har varit med väldigt länge, senaste tillskottet är Birgitta Klingspor, som halkade in på ett bananskal, tack vare att hon fick följa med en god vän på en av sammankomsterna. Birgitta visade sig vara en sprudlande glad människa med en stor portion humor och med glimten i ögat. Till livs fick jag också många goda berättelser från föreningens 40 år, och Inger Carlin berättade med stor inlevelse om varför Erik Axel Karlfeldt är hennes älsklingsförfattare.

Män har aldrig gjort sig besvär i Stohagens Litteraturcirkel.

- De har fått komma och hålla föredrag, men annars klarar vi oss utan dem i det här avseendet.

Tusen tack, underbara damer för hur ni berikade en dag i mitt liv! Och för att ni visade att god litteratur inte enbart är en läsupplevelse, utan trevlig samvaro också.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons