Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör boendet spekulationsfritt och prisvärt

Annons

Bostaden är viktig för alla människor och för samhället. Bostaden är platsen för vila, fritid, arbete, kärlek och omsorg.

Bostaden har stor betydelse för en samhällsutveckling mot ökad jämlikhet och integration. Därför agerar Hyresgästföreningen inte bara utifrån ett snävt hyresgästintresse här och nu. Vi kämpar för att "alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad" och vi anser att samhället måste ta ett stort ansvar i den här frågan.

Hyresgästföreningen bildar opinion och påverkar aktörer på olika nivåer för att åstadkomma bra villkor för boendet i allmänhet och för hyresrätten och hyresgäster i synnerhet.

Under senare år har det hänt mycket på bostadsmarknaden i Västerås. Synsätt som att bo-städer blivit en handelsvara har stärkts, vilket är mycket oroande.

Försäljning av fastigheter både inom allmännyttan och bland de privata hyresvärdarna har ökat. Detta skapar en stor oro bland många västeråsare som ser att deras hem och boende hanteras i en handel, där starka ekonomiska intressen är i förgrunden.

Enligt vår mening måste i detta perspektiv stadens allmännyt-tiga bostadsföretag, och särskilt då Bostad AB Mimer, se till att långsiktigt ägande och god förvaltning kan ge hyresrätten och hyresgästerna i kommunal upplåtelse trygg och stabil kontinuitet i sitt boende.

Hyresgästföreningen hävdar att nyckeln till en god vård, skola och omsorg börjar i bostaden.

Den kommunala hyresrätten i Västerås, med Västerås stad som ägare, måste då stå i främsta ledet för ett spekulationsfritt och prisvärt boende.

Mot bakgrund av detta, vill Hyresgästföreningen diskutera vid överläggningar med Västerås stad, som ägare till den kommunala hyresrätten i Västerås, kring följande:

wEn diskussion om allmännyttans roll i Västerås.

wStopp på utförsäljning av allmännyttans lägenheter i Västerås.

wAktiva insatser och politisk målsättning för att också bygga hyresrätter med "normal-inkomsthyror" kring Mälaren.

wAtt verka för att bibehålla en låg taxenivå i Västerås. (Den beslutade sänkningen av fjärrvärmetaxan är lovvärd.)

Vi tror att detta är viktiga frågor för att motverka den tilltagande spekulation i fastigheter som för närvarande sker på Västerås bostadsmarknad. Dessa frågor är också viktiga för ökad jäm- likhet och integration i boendet.

Hans Ohlsson

Hans-Göran Lång

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons