Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör en studieresa till Nice

Västerås stad måste ta vara på den möjlighet som här ges att på ett av Västerås vackrast centralt belägna platser skapa det museum vi sedan flera år tillbaka saknat, skriver Claes Tillander, Västerås

Annons

I två synnerligen både välformulerade och väl underbyggda debattinlägg har Axel Sundström och Lars Erikols angivit såväl skäl till att dels bromsa försäljningen av landstingets lokaler på Hållgatan dels hur lokalerna på ett synnerligen förnämligt sätt kan användas i framtiden.

Jag ansluter mig hundraprocentigt till Axel Sundströms och Lars Erikols debattinlägg och vill med min lilla propå bara vidimera behovet av att Västerås stad måste ta vara på den möjlighet som här ges att på ett av Västerås vackrast centralt belägna platser skapa det museum vi sedan flera år tillbaka saknat. Det må så vara för ett praktiskt fungerande länsmuseum eller för ett nytt och mera ändamålsenligt konstmuseum. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Lokalerna finns och utbyggnadsmöjligheter i den vackra omgivningen finns också. Dessutom, och det är inte minst viktigt, finns här möjligheten skapa en museimiljö i det fria med utrymme för bland annat såväl fasta som tillfälliga utställningar av till exempel skulpturer. Ja, varför inte rent av en skulpturpark med ett modernt anslag i tänkandet?

Det är här jag med automatik, och viss självklarhet, får i åtanke de båda väl genomtänkta museerna Chagallmuseet i Nice med dess utomordentligt vackra ljusa lokaler och trädgård och inte minst konstmuseet Fondation Maeght i St Paul de Vence bara några mil från Nice.

Båda dessa museer ligger synnerligen vackert belägna och har ytor såväl inom- som utomhus som ungefär motsvarar de ytor landstingets lokaler på Hållgatan i Västerås kan komma att erbjuda. Att dessutom den befintliga sessionssalen i landstingsbyggnaden efter en inte alltför omfattande ombyggnadsinsats skulle kunna motsvara den underbart vackra musik- och föreläsningssal som finns i Chagallmuseet får inte heller negligeras.

Om inte Västerås stads kulturföreträdare varit i Nice och besökt de båda ovan nämnda museerna vill jag härmed uppmana Er att åka dit på en studieresa. Tag gärna med Er en eller annan politiker med ekonomiskt ansvar så är jag ganska övertygad om att Ni tillsammans sedan kommer att se på landstingslokalerna med lite andra och mer kulturinriktade ögon.

Åk dit så snart Ni hinner. Utbytet är garanterat värt resan! Flygbiljetterna till Nice är ganska låga vid den här tiden på året.

Claes Tillander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons