Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör gemensam sak med Norge i Nepal, Persson!

Annons

Debatt

En nordisk samarbetsinsats skulle kunna betyda mycket för fred och frihet i Nepal, skriver Alf Svensson, kristdemokraterna.

Statsminister Göran Persson, det är dig självfallet synnerligen väl bekant att vissa konflikthärdar och tragedier som drabbar nationer och folk så att säga aldrig slår igenom massmediebruset. Att händelseutvecklingen i Irak och Mellanöstern fångar det politiska etablissemanget och dominerar i de internationella mediekanalerna är lätt att begripa. Och att en del andra geografiskt fjärran belägna oroshärdar och krigstilltag också av och till får en viss uppmärksamhet ska villigt tillstås. Men nog verkar det som om en del nationers medborgare är nära nog dömda till en skuggtillvaro och ett konsekvent ointresse. Också av FN.

Ett av jordens vackraste men dessvärre också fattigaste länder, Nepal, omnämns såvitt jag kunnat uppfatta ytterst sällan i vare sig våra nationella eller internationella sammanhang, då demokrati och mänskliga fri- och rättigheter avhandlas.

Det lilla landet Nepal - i relation till giganterna Kina och Indien - lider som bekant av förödande inbördeskonflikter. Cirka 10 000 nepaleser har dödats i maktkampen mellan kungadömets representanter, armén, maoisterna och de undanskuffade politiska partierna. Motsättningarna och dödandet har självfallet spridit skräck bland befolkningen, och dessutom lett till att den för landet oersättliga turismen minskat dramatiskt. Detta har i sin tur medfört att misären ökat ytterligare.

Ja, jag föreställer mig inte alls att jag för dig, Göran Persson, och för utrikesförvaltningen behöver relatera förhållandena i de mer än underutvecklade nepalesiska byarna.

Sedan mer än tio år tillbaka har jag varit i kontakt med innevånare i Nepal och där skaffat mig många personliga vänner. Det är givetvis en förklaring till att den fasanfulla maktkamp som där blossar förföljer mig tankemässigt.

Sverige har ju tyvärr ingen ambassad i Nepals huvudstad Kathmandu. Parentetiskt skulle jag gärna vilja understryka att det borde vara den ivrigaste strävan i en allt mer globaliserad värld att nyttja diplomatin som bistånd, och således snarare öppna än stänga beskickningar.

Nordens länder och regeringar har, historiskt sett, kunnat spela en betydelsefull roll som fredsmäklare och kunnat påkalla världsopinionens uppmärksamhet när människors fri- och rättigheter kränks och förtrampas.

Norge, som sedan ett antal år har ambassad och stationerad ambassadör i Kathmandu, borde tillsammans med Sverige, starkare än vad som hittills skett, kunna aktualisera nepalesernas situation i FN och få till stånd en fredsöverenskommelse som också kan sanktioneras av Nepals grannar.

Detta inlägg har enbart tillkommit utifrån en privat stark känsla av att situationen i Nepal fordrar internationell observans nu. Och jag känner mig säker på att du, Göran Persson, tillsammans med Kjell Magne Bondevik skulle kunna göra insatser som på sikt stärker den demokrati och det partiväsen som verkligen satts på undantag.

ALF SVENSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons