Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör något åt skattesystemet!

Annons

Miljöpartiet i Västerås har under senare år intagit många fräscha ståndpunkter. I stadsplaneringsfrågor, kollektivtrafiken och sociala frågor har partiet visat självständighet och kreativitet.

I tisdagens VLT tar Andreas Porswald (mp) upp småföretagens situation. Han pekar på några bekymmer, administrativt krångel och snårig arbetslagstiftning. Han ser också möjligheter i miljöanpassad verksamhet. Här är vi ense. Tyvärr glömmer han - och hans partikamrater i riksdagen för den delen också - den tyngsta pålagan på småföretagarna, nämligen skattetrycket.

Många småföretagare är låginkomsttagare. I in-komstlägen under 240 000 kronor per år lägger staten rabarber på runt 70 procent av inkomsten i arbetsgivareavgifter, inkomst- och mervärdeskatter. Tjänar företagaren mer, minskar skattekostnaden till kring 65 procent.

Detta stimulerar inte till att starta eget med de risker som finns i form av att aldrig vara säker på inkomst, långa arbetsdagar, borgensåtaganden med mera.

Om småföretagaren vill anställa kostar det förutom lönen ytterligare i försäkringar och skatter. Vill någon ha en lön på 100 kronor i timmen, måste småföretagaren lägga ut 150 kronor. Själv får den anställde i bästa fall behålla 69 kronor.

Här har Andreas Porswald något att informera sina partikamrater i riksdagen om. Skall vi få de 25 procent av den vuxna befolkningen som i dag är arbetslös, sjukskriven eller förtidspensionerad tillbaka ut i arbete, måste det till drivkrafter till att försaka något. En bättre utkomst än att leva på bidrag är då ett grundkrav.

Vi kan inte sitta och vänta medan antalet arbetade timmar minskar och arbetsplatserna flyttar till låglöneländerna. Det är dags att göra något åt skattesystemet, särskilt då för dem med lägre inkomst, samt att sänka arbetsgivarnas kostnader för att anställa.

Göran Landerdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons