Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör skolan fri från läsk och godis

Annons

Hösten 2004 gick Sveriges tandläkarförbund ut med en riksomfattande enkät till alla högstadieskolor för att utröna hur skolornas cafeteriaverksamhetsåg ut. Initiativet togs dels för att tandläkarkåren under senare år kunnat konstatera en markant ökning av frätskador på svenska barns tänder, dels för att övervikten blivit allt mer påtaglig med risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt åldersdiabetes i tidiga år.

Enkäten visade att 6 av 10 högstadieskolor i Sverige serverade godis och/eller läsk i sina kafeterior. Skrämmande siffror för oss lite äldre som gick i en skola där sådant var helt otänkbart.

Ungefär ett år senare gjordes en uppföljande enkät där det visade sig att 2 av 10 högstadieskolor i Sverige fortfarande serverade godis och/eller läsk. Minskningen är glädjande men fortfarande är det olyckligt att sådana produkter överhuvud taget tillhandahålls på våra skolor.

Vad gäller Västmanlands högstadieskolor svarade samtliga på den uppföljande enkäten och enligt de svar som inkom visade det sig att endast 3 procent (= en skola) av länets högstadieskolor tillhandahöll godis eller läsk. Detta placerade Västmanland i topp i hela landet!

Västmanlands tandläkarkår vill framföra sitt stora tack till våra skolors personal som har tagit till sig av de larmrapporter som kommit under senare tid och vidtagit åtgärder föratt bryta denna ogynnsamma utveckling. Ni kan verkligen sträcka på er! Nästa steg är att spänna bågen ytterligare och göra skolan till en helt godis- och läskfri zon. Finns det något viktigare än att värna om våra barns hälsa?

Johan Mallmin

Sveriges tandläkarförbunds socker- och läskgeneral i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons