Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Stenkumlaskolan till en magnetskola

Annons

VLT har i några artiklar belyst flykten av elever från invandrartäta Stenkumlaskolan. Artiklarna klargör hur segregerat Västerås är. Motiverat eller inte, men många föräldrar flyttar sina barn till andra skolor i kommunen.

Det positiva är att dessa föräldrar tar omaket att skjutsa eller ur egen ficka betala busskort för att barnen skall få möjlighet att få sin utbildning i en annan skola. Det om något visar att föräldrarna gör allt för att deras barn skall få en så god utbildning som möjligt. Men detta skall inte vara nödvändigt

Mycket i den svenska skolan behöver förändras. Om inte alldeles speciella skäl föreligger skall alla barn som lämnar årskurs 3 kunna läsa, skriva och räkna. Detta är en förutsättning för att de skall kunna ta till sig undervisningen högre upp i årskurserna.

Kan eleven inte läsa, skriva och räkna efter årskurs 3 måste insatser till. För att de insatta stödåtgärderna skall bli så effektiva som möjligt är det en fördel ju tidigare insatserna sätts in. Ett sätt att få klarhet i vad eleven kan är nationella prov.

Frågan blev aktuell på den just nu pågående socialdemokratiska kongressen. Partistyrelsen företrädd av skolminister Ibrahim Baylan tog upp detta kloka förslag. Men kongressen sade nej. Inte ens detta lilla steg för att förändra den svenska skolan orkade s-kongressen med. Man kan säga som folkpartiets skoltalesman Jan Björklund: den som tycker som Baylan skall rösta på folkpartiet.

Rektorn på Ryaskolan i Gävle ringde mig just som han läst några av artiklarna om Stenkumlaskolan. Och vill vidarebefordra en åtgärd som fungerat bra på hans skola: alla på skolan skall prata svenska med varandra.

Det är insatser som lyfter Stenkumlaskolan och andra skolor i utsatta områden som måste till. Iett av Stockholms mest invandrartäta områden, Tensta, har genom hårt arbete skapats en skola som är ett föredöme. En magnetskola. En skola dit barn från hela Stockholm söker sig.

Den skola som finns där har inte kommit till av sig själv. Den är resultatet av ett bra ledarskap och hårt arbete av rektor Börje Ekstrand och hans medarbetare. Till denna skola har lärare som tidigare arbetat i typiska medelklassområden, men som söker nya utmaningar, sökt sig. Det finns fog för påståendet att denna skola har fått många av Stockholms allra bästa lärare. Lärare som det är motiverat att betala lite extra för.

Frågan om lärarlöner blev aktuell i kommunstyrelsen för några dagar sedan. Folkpartiet föreslog att den kategoriska formuleringen: "Vi konkurrerar inte med lönen vid internrekrytering till likvärdigt arbete" skulle omarbetas eller strykas. Den lärare som antar utmaningen och flyttar till Stenkumlaskolan skall kunna få lite bättre betalt. Att på Stenkumlaskolan samla några av Västerås bästa lärare kan utveckla skolan till en magnetskola som är så bra att barn även från andra delar av Västerås söker sig dit.

Lyckas vi med det har vi också tagit ett steg för att bryta segregationen i Västerås.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons