Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör upp med alkoholtraditionen

Annons

"Gör upp med traditionerna." Det är en av många kommentarer efter skandalen inom Metall i Trollhättan. För medlemmarnas pengar såg ett antal fackliga kämpar till att bli runda under fötterna på porrklubbar när de höll budgetmöte. I ett utslag av skojfriskhet köpte de löspenisar till de två kvinnor som inte fick följa med.

Det som uppdagats i Trollhättan är dessvärre ingen enstaka händelse.

Minns det socialdemokratiska kommunalrådet i Göteborg, Göran Johansson, som förklarade de blöta festerna inom styrelsen för Liseberg med att det var "tradition". Eller TCO:s ordförande Björn Rosengren som "hamnade" på porrklubb, eller de fyra socialdemokratiska kommunalråden i Gävle som använde ABF-pengar för att gå på porrklubb, eller den Hulthska ölkulturen inom Stockholms stad ?

Att de inte betalar själva är ett fenomen som det finns ett bra ord för: snyltare. Men än intressantare att diskutera är "traditionerna". Den spritkultur som brett ut sig inom arbetarrörelsen och som utgör en förutsättning för själva snyltandet.

Men först en interiör från en LO-skola på 1970-talet. "Jag förstår inte varför de sitter på rummen och dricker." Städerskan jag träffade på Hasseluddens skola 1979 var förtvivlad över alla tomglasen hon fann på rummen.

Vaktmästaren på Hasseludden berättade att panten på tomglasen räckte till personalens kaffekassa, julklappar till julfesten och presenter på födelsedagar, mycket mer. Trots bibliotek, simhall, biograf och inte minst en härlig natur runt Hasseludden satt arbetarnas representanter på rummen och söp. Hasseludden var inte unikt. Det har blivit bättre. Men "traditionen" lever kvar vilket ju Metall i Trollhättan visat med största tänkbara pedagogik.

När järnvägarna drogs genom landet och industrierna växte som svampar ur jorden under slutet av 1800-talet lades grunden till det moderna Sverige. Industrialismen drog människorna från den fattiga landsbygden till fattigdom i städerna.

Långa arbetsdagar och usel arbetsmiljö fick många att ta till flaskan. Spriten var billig och lättillgänglig på söndagsöppna kaféer. En del anställda fick precis som statarna ut en del av sin lön i sprit. Sverige var blötlagt. Konsumtionen låg på drygt tio liter 100-procentig alkohol per person över 15 år.

Spriten sågs av den framväxande arbetarrörelsen som ett stort problem. Den ledde till misär för familjerna och osämja mellan arbetskamrater. När 6 000 sågverksarbetare gick ut i strejk i Sundsvall 1879 mot en lönesänkning på 20 procent krävde deras talesmän att det skulle rensas upp bland krogarna i Sundsvall. Nykterhetsrörelsen kom att inspirera arbetarrörelsen och bägge växte sig starka. Tillsammans verkade de för rusdrycksförbudet under storstrejken 1909.

Alla var inte lika glada åt den restriktiva syn på alkoholen som kom att prägla arbetarrörelsen. Även tongivande personer som Hjalmar Branting för att inte säga August Palm var rabiata motståndare. Men trots Palm och Branting höll socialdemokratin och arbetarrörelsen fast vid att alkoholen måste omges med restriktioner.

Det resulterade i att vi fick motboken som genom sin konstruktion med olika ransoner och andras skönhetsfläckar misskrediterade sig själv tills den avskaffades efter andra världskriget.

Nu är vi på flera sätt tillbaka till situationen i slutet av 1800talet. Alkoholkonsumtionen som stundtals varit nere runt fem liter per person ligger nu över tio liter. Forskarna spår att den inom några år kommer att ha ökat till genomsnittet i Europa, tolv liter per person. Även om vi nu inte har ett fattigdomsdrickande utan snarare en välfärdsfylla har alkoholmolekylen inte blivit mindre aggressiv.

Till skillnad från i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet är det få som stretar emot. Nykterhetsrörelsen har dött sotdöden och ledande fackföreningsmän föregår som usla föredömen. Folkpartiet med rötter bland de frisinnade har också övergett sin restriktiva hållning.

Frågan är när de sociala och inte minst ekonomiska följderna av drickandet ska väcka de gamla stolta traditionerna till liv igen?

Nils Funcke

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons