Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Västerås till en Fairtrade city

Annons

Att bli en Fairtrade city innebär att Västerås stad tar ett aktivt ansvar för att de varor som kommunen köper in från andra länder produceras av arbetare som jobbar under rättvisa villkor och med anständiga löner.

Trots stora ansträngningar från flera håll lever vi i dag i en värld som präglas av stor fattigdom och orättvisor i många delar av världen. 800 miljoner människor lever i dag på svältgränsen och 100 000 människor dör varje dag på grund av svält. Många av de varor som vi i den rika världen konsumerar produceras av människor som arbetar för svältlöner uppemot 90 timmar i veckan.

Miljöpartiet de gröna arbetar aktivt för att bryta denna utveckling och i stället skapa en värld präglad av solidaritet och rättvisa. Vi vill bland annat att Sverige ska arbeta hårdare för en rättvisare handel, skuldavskrivningar och ökat bistånd. Men det är inte bara på nationell nivå som det är möjligt att arbeta för en rättvisare värld.

Miljöpartiets motion om inköp av rättvisemärkt kaffe och te antogs av ett enigt kommunfullmäktige den 9 mars i år. Vi vill nu gå vidare och ta vårt ansvar att bjuda in näringslivet och restaurangrörelsen i Västerås att tillsammans med kommunen göra en insats för socialt, etiskt och ekologiskt konsumerande.

I Västerås kommer vi gröna att gå till val på att göra kommunen till en Fairtrade city. Denna utmärkelse har funnits i övriga europeiska länder sedan millennieskiftet och innebär att staden arbetar aktivt för att de varor som staden konsumerar är rättvisemärkta, men även att man arbetar aktivt för att sprida information kring rättvisemärkning och etisk konsumtion. Det handlar om att ställa krav som rättvisa löner och arbetsvillkor, demokrati och miljö framför priset i offentliga upphandlingar. Genom att Västerås stad arbetar aktivt för att få bli Fairtrade city så innebär det samtidigt att vi bidrar till en bättre och rättvisare värld.

Andreas Porswald

Ylva Peltonen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons